top of page

כוס התה שלי עדיין מהבילה

מאת: אביב לנד    צילום: אפי שריר ויובל ארבל

יותר מדי זמן עבר ראתה אביב לנד את אליל נעוריה על הבמה, ואותה הודעה רשמית של הלהקה הכי שדרותית בפלייליסט העברי הצליחה להחסיר פעימה מליבה. אחרי שש שנות היעדרות, חזרו שבעת המופלאים לנגן את הישראליות האחרת. רשמים מהופעת איחוד מיוחדת במינה

עם המתכון הזה המשיך אוז בקריירת הסולו שלו. במהלך השנתיים האחרונות הוא הוציא שני אלבומי סולו, "מזמורי נבוכים" ו"מזמורים נוספים" שמלאים במנעד הספרדי והיחודי של קולו. שירים העוסקים במערכת היחסים החדשה שלו עם אלוהים וניסיון אחרון להגשים את החלום של סבו (שהיה פייטן גדול בטוניס), ולהחיות את המוזיקה היהודית-תוניסאית. השיר "אלוהי"  שאגב, היה גם חלק מהשירים בהופעה, מלווה בפיוטים של סבו מקלטת ישנה שאוז מצא. את ההופעה מלווה מסך קריוקי עם מילות השירים שבדיעבד התברר כמיותר – כשעומדות לרשותך שש שנים לשנן בערגה את מילות היצירות שהפכו את הנעורים שלך למה שהם, אתה לא צריך לקרוא אותם ממסך. ההומור השנון של אוז הרגיש טבעי והמילים החריפות שכתב לפני שני עשורים וחצי הרגישו נכונים מאי פעם. וידוי קטן: אפילו הציניקנית שבי הרגישה צמרמורת כשהוא שר את "התחנה הישנה". הכישרון הבולט שלהם היה כבר בהתחלה, כשידעו לשלב מנגינות קלילות ואווירה משמחת תחת קורת גג אחת עם טקסטים מחאתיים שמציגים במדויק את הפערים הרחבים בחברה הישראלית. בונוס ענק למי שנכח בהופעות האיחוד - בין שיר לשיר,  חשף אוז בפני הקהל את המשמעות של כל שיר ובאיזה תקופה הוא נכתב ולא שכח להשחיל פנימה קצת מהשקפת עולמו. ההופעה שנמשכה שעתיים וחצי, הסתיימה בקריאות אדירות של הקהל ובתחושת געגוע למוזיקה אחרת שניגנו כאן פעם.

 

לא נוסטלגיה, סתם געגוע לצליל שונה

 

לא צריך להיות נוסטלגיונר חסר תקנה כדי להתגעגע לטיפקס. בעידן בו האמנים המחאתיים היחידים שנותרו בשוק המיינסטרים הם הדג נחש, מישהו חייב להיות שם ולסייע לסחוב את אלונקתו של הילד שמצביע על ערוותו של המלך העירום. ניחוש שלי, טיפקס תרד מהבמה באופן סופי כנראה, ואפשר רק

שני דברים גילה עם ישראל בזמן שאוז הופיע שוב בחיינו בעונה הראשונה של 'גולסטאר' – הראשון הוא קובי אוז פשוט גרוע בכדורגל, והשני הוא שאנחנו עדיין מתגעגעים ללהקה הזו. זהו אולי אחד הטריגרים שהובילו לסיבוב ההופעות האיחוד המצומצם הזה. בשנה שעבר ניסה אוז את מזלו בבמה קצת אחרת, זו של התיאטרון, כשעזר לביים ולהפיק את המחזמר שכתב בעצמו  - "פרח השכונות" למשכן לאומניות הבמה בבאר שבע. המחזמר המגולל את סיפור חייו של הסולן משולבים בלהיטי הלהקה וזכה להצלחה רבה. אוז נמנע מלדבר על הסוף, רק רומז שאחרי סיבוב ההופעות הוא יעבוד על חומרים חדשים ומשאיר אותנו להתרפק על צלילי הנוסטלגיה.

לקוות שאוז עדין לא מוכן לוותר עליה, הוא יודע שיש ביקוש לטיפקסיות במוזיקה הישראלית. השוק העברי עובר טלטלה לא קלה בשנים האחרונות – מי שנקראו במשך שנים "זמרים ישראלים", כשהכינוי הזה מאבחן באופן דיכוטומי וגזעני כמעט את שלמה ארצי מזהר ארגוב, צריכים לפנות קצת מקום למשה פרץ ודודו אהרון. שתי הקצוות הללו דורשים גשר שעומד בזכות עצמו, והגשר הזה הוא טיפקס – יצור משונה בנוף של שנות ה90 אך נחוץ מאוד כיום. 

הדבר הכי טוב, מבחינתי, שקרה בשנה האחרונה במוזיקה, התחיל ב27.8, עם תחילת הסוף של "מבצע צוק איתן", כשעמעמו את האורות על הבמה של הזאפה בהרצליה. קובי אוז עלה להופיע עם חליפה סינית זהובה ואקסטרבגנדית משהו, כמיטב המסורת הטיפקסאית שדממה יותר מדי זמן, והצטרף לשאר חברי הלהקה שהתאספו מכלל ההרכבים שידעה טיפקס לדורותיה. נכון, הם לא נראים כמו פעם, מוטי יוסף העלה קצת במשקל, קמט קטן הופיע על מצחו של רמי יוסיפוב אבל הוא עדיין נראה משונה כתמיד וכמובן תמיר ימיני שגילה את אלוהים ונתן עבודה על הקלידים כאילו היו ספרי הקודש.

 

כשאוז התחיל לזמזם את השיר הראשון בהופעה, "אל תשכחי לזכור אותי", חטפתי פלאשבק מהטיול השנתי בכיתה ו', יושבת במושב האחורי של האוטובוס עם הדיסקמן, מקווה שיקום רופא ימציא ניתוח. טיפקס היו פסקול חיי, בזמן שכל חבריי היו ילדי אור הירח אני הייתי פרח השכונות. כשהתחילו השמועות על הקאמבק של טיפקס, לא ממש האמנתי, כמו מעריצים רדומים אחרים שמסתפקים בערוץ היוטיוב של הלהקה (שדי ממצה את כלל היצירות של הלהקה יש לציין לחיוב). שש שנים אחרי ההתפרקות, סוף סוף נזכה לראות את שבעת המופלאים על הבמה, מחזירים עטרה ליושנה. הכאפה המצלצלת לה זכו אחרי הופעתם באירוויזיון, כשהופיעו עם שיר נבואי על הבמה בהלסינקי ב2007. הקהל האירופאי, איך נאמר, פחות התחבר ושלח את "push the button" חזרה לארץ ישראל מיד אחרי חצי הגמר. עם או בלי קשר לפיאסקו הארוויזיוני, הלהקה התפרקה מעט אחרי החוויה אותה הגדיר קובי אוז כ"אכזבה, אבל נהנינו". אחרי זה הגיעה ההודעה הרשמית של הלהקה על חזרה לפעילות, אמנם לא עם חומרים חדשים בינתיים, אבל הכל פתוח.

 

תמיד בלטו מעל השאר

 

 יחסית למדינה קטנה, חווינו לא מעט להקות מצויינות במרוצות השנים: כוורת, שגם התאחדה למופע חגיגי, אתניקס, היהודים, גזוז ועוד, אבל טיפקס תמיד הייתה אחרת. במשך עשרים שנה ותשעה אלבומים הם ניגנו ונגעו בכל כך הרבה סגנונות מוזיקליים ועלו לבמה עם כל כלי אפשרי, מאקורדיון עד חמת חלילים. הם עשו רוק, דיסקו (מניאק), ג'אז ואלקטרונית אבל הדבר שטיפקס ידעו לעשות יותר טוב מהכול זה לחבר צלילים ים-תיכוניים ופריפריאלים אותנטיים עם רוק תל אביבי. באמתחתם כל כך הרבה יצירות טובות שעדין מושמעות ברדיו באופן קבוע, אבל אין ספק שהלהיטים הגדולים שלהם הם אותם שירי עם סאבטקסט של מחאה אותנטית, אמיתית וכנה: "מה עשית?" (על האכזבה של הישראלים כנגד מדינתם שלהם), ו"בתוך נייר עיתון" (על האנשים השקופים, שהם בעצם, רובנו), שקיבלו את מנת חלקו בסגנון הטוניסאי של אוז. טיפקס הייתה להקה שלא התביישה לומר עוד בשנות ה-90 העליזות "כפרה", ולמרות שהרכבה מחולק יופי בין ספרדים ואשכנזים, עדיין יש בהם את הטון המזרחי שכל כך מאפיין אותם.  הם הצליחו להשחיל לתוך הפלייליסט ההגמוני-הלבן ששרר פה עוד בטרם אייל גולן היה "הזמר הלאומי", חפלה מרוקאית לתפארת שדרות, וכשביקשו מהקהל כפיים, הם קיבלו אותן. טיפקס עשתה חסד גדול למוזיקה הישראלית בכך שהיא הכניסה לה קצת שמח, לפתע צלילי הדרבוקות והסלסולים הפכו לנחלת הכלל. באופן אבסורדי, זאת להקה שאימצה תרבויות מוזיקליות מכל העולם ואיכשהו היא עדיין נחשבת ללהקה הכי ישראלית שיש.

/ כתבות בנושא /

/ הרשמה לניוזלטר /

/ בבלי5 בפייסבוק /

אביב לנד

סיגנונם הוא מבצרם

אביב לנד

עסק שחור

עדי קרני

שמח מאחורי הפרגוד

יואן בן חיים

תחיית הדחייה

יואן בן חיים

צלילים מהשכנים

bottom of page