top of page

עסק שחור

מאת: אביב לנד    צילום: אוסף פרטי

זה לא שהמוזיקה נבעה מתוך משבר, היא תמיד הייתה בי. אבל בסופו של דבר באותו רגע הייתי צריך לבחור, ובחרתי במוזיקה מאשר בדברים רעים אחרים".

 

איך המשפחה מקבלת את זה?

 

"הם דווקא שמחו ופרגנו. הם תמיד ידעו שאני כותב שירים ומתעסק במוזיקה ושסיפרתי להם על הצעד הם נורא תמכו. גם חברה שלי פיט (שם חיבה) מפרגנת".

 

בבקרים הוא קם מוקדם, עולה על קו 175 מראשון לציון לחולון, כדי להגיע בזמן לעבודה "הרשמית" שלו, סניף מגה ספורט שאותו הוא מנהל. כרגע הוא מנסה לשלב בין שני העולמות: המנהל האחראי ומקוני, שם הבמה שלו, האיש והראפ. מקונן כנראה נתלה באילנות גבוהים, שהרי כל ראפר מצליח שילב מתישהו בתחילת דרכו עבודה אפורה לצד טיפוח של דמות איתה הוא עולה לבמה.

 

מתי יש לך זמן לעשות מוזיקה?

 

"אני משתדל לפנות לזה זמן. זה לפעמים בעייתי כי זה לא שאני יושב בבית כל היום עושה ומוזיקה ומשתעמם. יש לי עבודה, משפחה, בת זוג שצריך להקדיש לה זמן, יש גם חברים... יש הרבה דברים, זה קשה למצוא לזה זמן".

 

למה לא לוותר על העבודה ולרדוף אחרי החלום?

 

"זה לא יהיה חכם. למרות שאני אוהב מוזיקה והשאיפה בסופו של דבר להתפרנס מזה, כרגע אני לא רואה אותי בלי עבודה".

 

אין לו סוכן, הכל הוא עושה בעצמו. מפעיל את עמוד הפייסבוק וערוץ היוטיוב שלו בכוחות עצמו, מסדר לעצמו לוח זמני הופעות, מארגן שעות באולפן, מתמקח על מחירים. בינתיים הוא מסתדר, "אם יהיה לחץ", הוא צוחק, "אביא סוכן, אבל כרגע אני מסתדר לבד". יש לו חמישה שירים מוקלטים, את כולם כתב והלחין בעצמו. לפני שנה שחרר קליפ ראשון לשיר 'לא שורף דקה', שנתן לו את המקפצה הראשונה והוא התחיל להופיע. הקליפ השני שהוציא, 'מקום ראשון' היה שיתוף פעולה עם חבר טוב, ראפר בפני עצמו, יוסטוס, הקליפ זכה לאלפי צפיות והפך לשיר המוכר ביותר שלהם.

גדלת בבית מוזיקלי?

 

"בבית היינו שומעים מוזיקה אמהרית קלאסית ומוזיקה אמהרית של שנות ה-60 וה-70, שאני מאוד אוהב, גדלתי על זה. בשכונה היינו שומעים בעיקר מוזיקה שחורה; ראפ, היפ הופ, רגאיי וR&B- שזה הכיוון שהתחברתי אליו עם המוזיקה שלי".

 

מאיפה הרצון לעשות מוזיקה?

 

"תמיד אהבתי מוזיקה, אבל לפני שנה וחצי חוויתי משבר. 

איפה אתה מופיע?

 

"אני מופיע בעיקר במועדונים כמו פלורנטין שבעפולה ואר-אנד-בי התל אביבי (מועדוני ליינים של מוזיקה שחורה, א.ל). לפעמים יש לי הופעות בבתי ספר ומרכזים לנוער".

 

יש הרבה הופעות?

 

"יש הרבה הצעות אבל אני דוחה אותן. כרגע אני משתדל לא להופיע הרבה. אני רוצה לאסוף כמה שיותר חומר, שההופעה תיהיה מגוונות ושגם הקהל יספיק להכיר את השירים ואת המילים. לרוב אני דוחה את ההצעות".

 

רק זמר הבית של פלורנטין?

 

"יצא לי להופיע מספר פעמים בפלורנטין. לא ממש רציתי, אבל אמרו לי תבוא וככה וככה ולא יכולתי לסרב. זה חבר'ה שעוזרים וקיבלתי הרבה פרגון מהצד שלהם. אז הלכתי להופיע, אבל בגדול אני מעדיף להופיע פחות".

 

מופיע לבד?

 

"לפעמים אני מופיע לבד, אבל לרוב אני אוהב להביא איתי לבמה עוד זמרים מוכשרים. יוסטוס, חבר טוב וזמר מוכשר בטירוף, עולה איתי להופיע בדרך-כלל".

 

לא כאן בשביל הכסף

 

הופעה בת 25 דקות בממוצע, עליה הוא מתבייש לספר שהוא מקבל בין אלף לאלפיים שקלים, תלוי במרחק ובזמן. קהל שומעיו להפתעתו הרבה, הם לא רק בני נוער אתיופים, אלה חבר'ה מכל הגילאים והעדות שאוהבים את הז׳אנר ומפרגנים בלייקים בפייסבוק ובתגובות מלאות אהבה. קהל לא רב, אבל מקונן ממשיך לעבוד בנחישות כדי להגדיל אותו.

 

מה עם הופעה בתוכנית ריאליטי כדי לקבל חשיפה?

 

"אני לא מאמין בריאלטי. אם אתה זמר תותח אתה יכול להצליח. אני רוצה להוכיח את עצמי, להצליח בזכות זה שאני טוב ולא בזכות איזו קומבינה של כוכב נולד".

 

אבל ריאליטי מקצר את הדרך להצלחה.

 

"אני לא מאמין בזה, אני חושב שמוזיקאי טוב צריך לעשות דרך, להתחיל מאפס. לייצר מוזיקה שאנשים אוהבים ומזה לקבל חשיפה. ריאליטי פחות מדבר אלי".

 

ומה עם אלבום?

 

"האמת שבהתחלה נורא רציתי להוציא אלבום, כי אלבום זאת תעודת הזהות של הזמר. אבל היום אני חושב שזה בזבוז זמן. הכל פרוץ היום ולא מעריכים שום דבר. בארץ קשה להצליח ולמכור אומנות, לא רק מוזיקה, גם הרבה דברים אחרים. אין פה באמת תרבות, עצוב להגיד את זה אבל אין. בחו"ל למשל, אם אדם אוהב זמר הוא הולך וקונה את האלבום המקורי שלו, לא משנה כמה הוא עולה, הוא קונה את הדיסק המקורי ולא מוריד אותו באינטרנט. זה לא שיש להם בחו"ל יש מלא כסף לבזבוזים, זה הכל עניין של תרבות מוזיקלית ואומנותית. זמר מוציא אלבום ופשוט קונים".

באמצע שנות ה90, התחיל ראפר ישראלי אחד את מה שלא עשו לפניו בני עדתו – לעשות מוזיקה שחורה, של שחורים. אתגר לא מבוטל  עבור ג'רמי קול חבש, להיכנס לסצנה שרק התפתחה בישראל והשתייכה ללבנים. זה היה נשמע מצוין, אבל הציבור הישראלי עדיין לא היה מוכן לקבל ראפר אתיופי ששילב נגיעות של מוזיקה אמהרית. מאז קמו לא מעט צעירים בני העדה האתיופית שניסו לעשות מוזיקה שחורה מייד אין אפריקה, לעיתים בהצלחה ולעיתים כניסיון כושל, לאו דווקא בגלל מחסור בכישרון אלא בגלל קשיים כלכליים ומחסור בקשרים בתעשייה המקומית. לפני שנה וחצי החליט אורי מקונן (26) שהוא הולך עם האמת שלו, וכנגד כל הסיכויים מנסה להגשים את חלומו להיות זמר.

 

על כסף, פוזה וצרות אחרות

 

שלוש בנות רוקדות במושב האחורי ובחור אחד על ההגה עם בגדי היפ הופ מסורתיים, ככה נפתח הקליפ 'מקום ראשון' של מקונן. "גל שחור של כישרון בא לחטוף את המקום הראשון" הוא מכריז בהפגנתיות. עם אותה אסטרטגיה שנטלו שב"ק ס' בתחילת דרכם, והכריזו שהם לא פחות מ"אימפריה" בלהיט הראשון שלהם לפני שני עשורים, ככה מקווה מקונן לכבוש את עולם ההיפ הופ העברי – עם המון ביטחון עצמי. צניעות היא לא תכונה מוערכת בקרב ראפרים. השיר עוסק ברצון להצליח עם רמיזות עדינות שצבע העור לא יעצור אותו. אבל למרות כל הסממנים שצועקים סטיגמה, מקונן הוא דוגמה חיה, נושמת ושרה לעובדה שלא הכל בחיים שחור ולבן. מוזיקלית, "מקום ראשון" נשמע סביר, אבל ברור שדרושה כאן עבודה של מפיק מוזיקלי שיוכל להקפיץ את השיר כמה רמות קדימה. יחד עם זאת, הקסם שבשיר ובקליפ היא אולי הבתוליות שלו, שלמרות כל פוזת הראפר הקשוח, נהנית מתמימות מסוימת.

 

כן, הוא גדל בשכונה קשה, רמת אליהו בראשון לציון. שכונה שבמהלך השנים הפכה למקום מפלטם של עולים מאתיופיה ועוד עולים חדשים בעלי מצב סוציו אקונומי נמוך. מקרי אלימות קשים כמו הרצח של מלקם טסרה לפני 4 שנים, העלו את השכונה לכותרות פעם אחר פעם. אבל למרות שהוא ישב על הברזלים, מקונן רחוק מלהיות סטיגמה מהלכת.

 

איך היית מתאר את ילדותך?

 

"רמת אליהו היא שכונה קשה, עם כל הדברים שיש בשכונה קשה. אבל אף פעם לא נכנסתי לזה. גדלתי בבית עם אמא ושני אחים קטנים ממני, אח בן 23 שעכשיו סיים את השירות הקרבי בכפיר ואחות שמתחילה עכשיו את השירות הלאומי. לאמא היה חינוך קשה, היא עבדה קשה שלא יחסר לנו דבר, לא היה לנו הכל אבל הסתדרנו, את מה שהיה צריך קיבלנו ממנה".

 

שכונה קשה, כוונות טובות

 

השיר "לא שורף דקה" כבר יותר מחובר לאותנטיות של השכונות, הקלף שאולי עדיף למקונן לשחק עליו. שכונת רמת אליהו כתפאורה אמיתית וכנה, על כל מגרעותיה וכיעורה מספקת כאן סוג של עלילת רקע לקליפ. מקונן יוצא משיכון מוזנח, שמתקרב לשכונות הפשע של ניו יורק,  וגונב ג'וינט מפיו של בחור שיושב על המדרגות בכניסה לבניין. "אני לא רוצה שכל זה ייגמר, ואם זה רק חלום אני לא רוצה להתעורר... רוצה להספיק הכל ולא שורף דקה" – שורת המחץ של הפזמון ממחישה את האופטימיות של מקונן. בהאזנה הראשונה כבר ניתן לשמוע שההפקה המוזיקלית כבר יותר איכותית ומקצועית, אך עדיין חסרה קצת התאמה בין הליריקה למקצב. נעשתה כאן בחירה לא טובה של מקצב, שמתאימה יותר להיפ הופ אמריקאי, באנגלית, טעות שראפרים עבריים רבים נופלים בה. לעברית יש מקצב אחר, פחות קבוע, שמקצב רגאיי או פאנק קצת יותר מתאים לשפת הקודש. 

כבר שנים שהוא כותב שירים. על הילדות על הברזלים, על הקשיים בחיים, על האהבה והנחישות להצליח. "המוזיקה הצילה אותי" הוא מספר, ועכשיו בעזרתה הוא רוצה לעזור לאחרים. אורי מקונן מוכיח שבחיים לא הכל כן, לא, שחור, לבן

/ כתבות בנושא /

/ הרשמה לניוזלטר /

/ בבלי5 בפייסבוק /

אביב לנד

סיגנונם הוא מבצרם

אביב לנד

כוס התה שלי עדיין מהבילה

עדי קרני

שמח מאחורי הפרגוד

יואן בן חיים

תחיית הדחייה

יואן בן חיים

צלילים מהשכנים

אם לא הופעות ולא מכירות של אלבום ולא סוכן, מאיפה הכסף להוציא קליפים?

 

"אני ויוסטוס מממנים את עצמנו, אנחנו עובדים עם 'פוטושופ', אלה חבר'ה ממש מוכשרים, שחבל שהרבה אנשים לא מכירים אותם, כי הם עושים עבודה ברמה גבוהה מאוד שאפילו אחד הקליפים שלהם הגיע ל-MTV. הם מאוד רוצים להצליח, כמוני, ואנחנו עוזרים אחד לשני. יש כל מיני דרכים להוריד עלויות. כמו שיתוף פעולה עם סטודנטים לקולנוע ולסאונד. אנחנח מצאנו את 'פוטושופ' שהם מקצועיים ממש והמחירים נוחים".

 

מה החלום שלך בשורה התחתונה?

 

"הדבר שאני הכי רוצה במוזיקה,זה שאנשים באמת יאהבו אותה ואני אצליח להשפיע עליהם, לתת להם תקווה. החיים קשים והרבה מתייאשים מהם, אני מסתכל על עצמי בתור ילד ואני לא זוכר שהיה לי מודל לחיקוי. מישהו שרציתי להיות כמוהו או להתנהג כמוהו כשאהיה גדול, לא היה מישהו שהסתכלתי עליו ואמרתי לעצמי הנה הוא מהעדה והוא הצליח, גם אני יכול. פשוט לא היה לי מודל לחיקוי. אולי בגלל זה לתרום לקהילה חשוב לי מאוד ויש לי כמה רעיונות. אני רוצה להתפתח במוזיקה וגם לפתח אחרים, המון פעמים אני מחפש כשרונות כדי להכניס אותם איתי להופעה. בכלל אני רוצה לתת לאנשים הזדמנות לעשות מה שהם אוהבים. לעזור לילדים שהיו כמוני, ילדים מהשכונה שלי ומשכונות אחרות ולעזור להם, זאת השאיפה שלי".

 

אפשר לומר שאתה דווקא כן מודל לחיקוי?

 

"לא, ממש לא, זה לא שאני כל יום עושה משהו גדול, אני לא רוצה לקחת קרדיט על דברים שאני לא עושה. אבל האמת שאני משתדל לדבר איתם ולעזור, לא תמיד הם משתפים פעולה החבר'ה שם קשים, אבל אני מנסה. פעם השכרתי מקלט בשכונה וקניתי בגדים חדשים של כל מיני פירמות, לקחתי את כל הילדים ועשיתי להם תחרויות כדי שהם יזכו בבגדים. הכל כדי להפעיל אותם, המטרה היא להעסיק אותם שלא יפנו לדברים רעים".

 

הכוונות של 'מקוני' טובות, הוא באמת מאמין במוזיקה שהוא עושה, והוא אפילו עושה את זה טוב, יחסית לניסיון שלו ולאמצעים שברשותו. אבל ההיסטוריה של הראפ הישראלי מלמדת אותנו שבעברית עדיף להתרחק מהמודל האמריקאי או הבריטי, ולנסות להלחין מוזיקה מקומית יותר, שלא תתאים רק לריתמיקה של השפה המקומית, אלא גם המנטליות המקומית. פוזת הראפר הקשוח לא עובדת בישראל, אנחנו מכירים אחד את השני יותר מדי טוב. קל להבין ולהזדהות עם הבחירה של מקונן ושל צעירים אתיופים רבים אחרים, בניסיון שלו לחקות את הראפרים השחורים מאמריקה. בשני המקרים מדובר בבני נוער (ובהמשך במבוגרים), עם צבע עור שונה משאר האוכלוסיה, שהמערכת נטשה בשכונות מצוקה, עם חיים לא פשוטים ושהחברה מעדיפה לעצום עיניים מול המחדלים של הממסד בכל הקשור לאותה עדה.

bottom of page