top of page

גאה לאהוב אירוויזיון

מאת: מאור הוימן    צילום: פייסבוק

תחרות האירוויזיון הראשונה שצפיתי בה הייתה בשנת 1993. שרה'לה שרון, מנחת ערבי שירה בציבור שהייתה גם המורה שלי לריתמיקה, ייצגה את ישראל ביחד עם להקת "שירו". לא אשכח לעולם את הגאווה שחשנו בלב כאשר ניצחה שרון בקדם האירוויזיון, וחיכינו לה נרגשים עם זרי פרחים בשער הקיבוץ. מאז אני חובב אירוויזיון. בכל שנה אני צופה בתחרות, עוקב אחר האמנים המשתתפים, משתדל לקראת התחרות לאסוף כל פרט מידע, ובערב התחרות אוסף את חבריי לצפייה משותפת וטקסית.

סטראוטיפ של גייז או שמועה נכונה?

בתקופת התיכון, לאחר שיצאתי מהארון כהומו, נוסף לצפייה הקבועה בתחרות היבט חדש. עם השנים גיליתי שרוב חבריי המתעניינים בתחרות משתייכים גם הם לקהילה הגאה. ליין מסיבות האירוויזיון הישראלי נערך אחת לשבוע בפאב "אוויטה" בתל אביב, שהוא הפאב המרכזי של הקהילה הגאה.  

בשנה שעברה ערכתי מחקר במסגרת הלימודים על הקשר בין תחרות האירוויזיון לבין הקהילה הגאה בישראל, וגיליתי שהקשר הדוק ועתיק. דרך חמש נקודות זמן בהיסטוריה הלא-רחוקה של האירוויזיון, אספר את סיפורי האישי, שכה שזור בתחרות הזו.

 

נקודה ראשונה: 1998 – דנה אינטרנשיונל זוכה באירוויזיון

 

גם כנער צעיר שטרם התוודע לחלוטין לזהותו המינית, הערצתי את דנה אינטרנשיונל. היא ייצגה בעבורי, ובעבור כל עם ישראל, את הדור החדש והצעיר שמאס בכפייה הדתית ובשמרנות של דור ההורים ורוצה לצעוד קדימה ליום שבו כולנו יכולים להיות ולעשות הכל מבלי שישפטו אותנו. ניצחונה של אינטרנשיונל לא היה סוחף כלל, ושלב ההצבעה באותה שנה היה מורט עצבים, כאשר רק בנקודת השיפוט האחרונה נודע דבר ניצחונה של ישראל, בהפרש נקודות זעום. אין לתאר את השמחה שאחזה בי אז – לא האמנתי שאֶחְזֶה בניצחון ישראלי באירוויזיון בימי חיי, וכאשר זה בא מאישה טרנסקסואלית, מה טוב.

נקודה שנייה: 2003 – גרמניה שולחת המנון גאה

 

אחרי הניצחון של דנה אינטרנשיונל, האירוויזיון הפך מתחרות שירים עם קריצות נדירות ומרומזות לקהילה הגאה – למגרש הביתי של הלהט"בים. כהומו מחוץ לארון, זה לא נראה מוזר לאף אחד שאני חובב את התחרות, מכיר את כל השירים, צופה באדיקות ומייחס חשיבות לכל פרט קטן הקשור אליה. גרמניה בחרה בזמרת לו לייצג אותה ב-2003 עם שיר שאחת משורות הפזמון שלו הייתה:"Let's get happy and let's be gay, all our troubles – they will fade away". ברורים יותר מזה הם לא יכלו להיות.

נקודה שלישית: 2007 – דנמרק בדראג

 

כמעט עשור לאחר שהתחרות הפכה למופע ראווה ובידור שמוזיקה היא רק חלק קטן ממנו, החליטו הדנים לעשות צעד חריג ולשלוח מלכת דראג לייצג אותם בתחרות. DQ, אמן דראג דני בעל מראה גרנדיוזי ועתיר נוצות, שר את השיר "Drama Queen", שביטא במילותיו עוצמות נשיות של דיווה, תשע שנים לאחר ניצחונה המדובר של אינטרנשיונל עם שיר בשם זה. השיר אמנם לא נחל הצלחה, אך ההופעה זכורה לי כאחת מהצבעוניות, המרשימות והנועזות שידעה התחרות בשנים האחרונות. 

נקודה חמישית: 2014 – ואז הגיעה קונצ'יטה

 

במת האירוויזיון ידעה, כמו שהזכרתי, אינספור ייצוגים להט"ביים צבעוניים ומופלאים, אבל קונצ'יטה וורסט האוסטרית הייתה חידוש של ממש. היא מופיעה כג'נדרקוויר, כלומר – משלבת בין מאפיינים גבריים ונשיים. היא לובשת שמלות, נועלת עקבים ושיערה ארוך וחלק, אך היא מדביקה שפם וזקן גבריים. לא ייפלא שהשתתפותה עוררה סערה וחצתה בין המתנגדות השמרניות ממזרח אירופה ובעיקר מהגוש הסובייטי לבין מדינות סקנדינביה והמערב שתמך בה והצביע לה בהמוניו. בסופו של דבר, באחד מרגעי השיא של האירוויזיון - ולא רק מבחינתי - הוכרזה וורסט כזוכה, ולנו הלהט"בים לא נותר אלא לחגוג את החופש שהתחרות שלנו, על אוהביה ומשתתפיה, מסמלת בעבור העולם. 

כבר 39 שנים שישראל משתתפת בתחרות הזמר, ונראה שככל שהשנים חולפות, מקומה של ישראל באירוויזיון הולך ונשחק וההתעניינות של הקהל המקומי בתחרות הולך וגווע. האמנם? מאור הוימן מצפה כל שנה מחדש לתחרות חוצת הגבולות ובשנה האחרונה זכה לראות הפייבוריטית האוסטרית שלו, קונצ'יטה, לוקחת בהליכה והתמוגג מכל רגע

/ כתבות בנושא /

יואן בן חיים

גרפיטי על קיר המתנ"ס

בר קיאסי

צ'אנס לטראנס

ליאור שרעבי

להטות את הזרם

יואן בן חיים

איתן מהבלוק

/ בבלי5 בפייסבוק /

/ הרשמה לניוזלטר /

נקודה רביעית: 2007 – האוקראיני המשוגע

 

מי שדווקא כן נחל הצלחה באותה השנה, הגיע עד למקום השני והוביל לאורך חלק גדול מההצבעה, היה ורקה סרדוצ'קה – אמן דראג אוקראיני ששירו המקפיץ סחף את כל אירופה כמעט עד הסוף. למרות עדותו כי הוא סטרייט לחלוטין, הופעתו משדרת משחק מגדרי כה נזיל ונפלא, שכהומואים לא יכולנו להתעלם מהמראה משובב הנפש. 

bottom of page