top of page

   מאיר דוד כהן, דויד ליבנה

ביקור בשוק מחנה יהודה ההומה בירושלים, זימן לשני כתבי אג'ואים פגישה מפתיעה בחדרון מואר מאחורי דוכן ירקות. הם נכנסו חשדנים ויצאו מבורכים

יום חמישי בערב. שוק מחנה יהודה עמוס בקונים הגודשים את סליהם לקראת השבת הממשמשת ובאה. אנחנו נדחסים בין עשרות אנשים לעבר סמטה קטנה ואז צד את עינינו מחזה לא שגרתי. ממש מאחורי אחד מדוכני הירקות, חדר מואר היטב, ובתוכו ממתינים אנשים רבים בתור. בסקרנות אנחנו שואלים את הבחור הצעיר העומד בכניסה, ומוכר סלרי, דלועים ובננות, מה פשר התור? "יש כאן רב שיושב פה כל ערב ומחלק ברכות. אנשים באים מכל הארץ לקבל את ברכתו", הוא עונה בקצרה, "תכנסו גם אתם, שיברך גם אתכם".

הרב המקובל יחזקאל רפאלי: "עשרים שנה התעסקתי בבשר מת ועכשיו אני מתעסק בבשר חי" (צילום: דויד ליבנה)

לאחר המתנה ארוכה, הגיע סוף-סוף תורנו.
 

שלום כבוד הרב, אנחנו מעוניינים לדעת מה המקום הזה?

 

"אני מקבל אנשים כבר 19 שנה בחנות הזאת, כל ערב מהשקיעה עד השעות הקטנות של הלילה. אני ממשפחה של קצבים ירושלמים. החנות הזאת הייתה של סבא שלי, של אבא שלי וגם אני הפעלתי כאן את האטליז המשפחתי הרבה מאוד שנים. אנשים באים אלי ואני, בלי לבקש פרוטה, מעביר להם אנרגיה שבורכתי בה".

 

מה קרה לפני 19 שנה שפתאום הפסקת לעבוד באטליז והתחלת לטפל באנשים?

 

"הילדים שלי התחילו לראות כל מיני דברים ולהרגיש דברים מוזרים שקורים בבית. הילדה שלי הייתה בת שש וחצי כשהיא התחילה לראות מלאכים מסתובבים בסלון. שאר הילדים פגשו את אליהו הנביא. בהתחלה לא הבנתי מה קרה, אבל לאט לאט הבנתי שזה בגללי ושיש לי כוחות אנרגטיים שיכולים לעזור לאנשים. בהתחלה הייתי מטפל במספר קטן של לקוחות לאט לאט הזרם התגבר עד שהחלטתי לסגור את האטליז ולהתמסר לטיפול. הקב"ה העניק לי מתנה ואני עוזר דרכה לאנשים אחרים. עשרים שנה התעסקתי בבשר מת ועכשיו אני מתעסק בבשר חי".

 

מאיפה באים אליך כל כך הרבה אנשים? איך הם שמעו עליך?

 

"אנשים באים מכל הארץ. הכל מפה לאוזן, חבר מביא חבר. אני לא צריך פרסום. כתוב ש-"אין הברכה מצויה אלא בדבר הסמוי מן העין". אם אני אתחיל לפרסם את עצמי, הכל ילך. עובדה שאנשים לא מפסיקים לבוא אפילו שלא פרסמתי את עצמי מעולם. רשת טלוויזיה אוסטרלית אפילו הציעה לי סכום כסף נכבד כדי לעשות עליי סרט וסירבתי. בשביל מה אני צריך את זה? מה זה ייתן לי?", הוא שואל רטורית, ומוסיף: "הקדוש ברוך הוא שולח לי מספיק פרנסה מתרומות של אנשים שאני מקבל פה ואני מסתדר".

 

איך אתה עוזר בדיוק?

 

לשאלה הזו, הרב לא משיב במילים. הוא מזמין אותנו, בזה אחר זה, ל"העברת אנרגיה". כל אחד בתורו מניח את ידיו על שרפרף "הטיפולים". ראשון מתיישב מולו מאיר דוד. הרב מניח על השרפרף קמעות מיוחדים שעליהן מצוירים מגני דוד ובתוכם כיתוב של מילים מהקבלה, וביקש ממאיר דוד לכסותן. הרב פורס את ידיו מעל לידי מאיר דוד, המכסות את הקמעות, אך נזהר לשמור מרחק מסוים, כדי שלא יגע בהן. מבטו הופך פתאום לרציני. נדמה שהוא מתרכז במחשבות על דברים נשגבים.

מאיר דוד מניח ידיים על קמעות שלמה המלך של הרב ולא מרגיש דבר. "אני לא מתייאש", אומר הרב, "בסוף אצליח לגרום לך להרגיש משהו" (צילום: דויד ליבנה)

למרות זאת הרב מספק לנו הסבר קצר על הקמיעות המיוחדים, הסבר שספק אם אדם פשוט מהשורה מסוגל להבין. "אלה הקמיעות של שלמה המלך כשהוא נלחם נגד השטן" הוא הכין קמיעות וכתב עליהן את הדברים שכתובים על הקמיעות האלו. זה עוזר לסלק כוחות רעים. דרך הקמעות", הוא מוסיף, "אני מצליח להעביר לאחרים אנרגיה חיובית וכך אני מרפא אותם ממחלות".

 

וזה עוזר לרפא גם מחלות בנפש?

 

"בודאי!", הוא משיב בהתלהבות, "בעיקר מחלות בנפש, יותר מאשר בגוף".

 

מאיר דוד עדיין לא מרגיש דבר, גם לאחר כמה דקות של ניסיונות להעברת אנרגיה,ואנחנו מתחילים להרגיש נבוכים מה-"פשלה" של הרב. "אני לא מתייאש", אומר הרב, "בסוף אצליח לגרום לך להרגיש משהו".

 

מתוך התחשבות בתור המתארך אחרינו, אנחנו מחליטים שלא להתעכב יותר מדי ומבקשים מהרב שינסה להעביר אנרגיות לדויד. תוך שניות דויד מרגיש חום מעל ידיו וצמרמורת ברגליו, בדיוק כמו שהרב הבטיח שיקרה. "יא גנוב, איך לא הרגשת?", אומר דויד למאיר דוד, "אני ממש מרגיש את זה. אמיתי לגמרי".

 

רגע לפני שאנחנו מפנים את הכסא שמול הרב לממתינים בתור, אנחנו מספיקים לקבל ברכה אישית לבריאות, הצלחה, פרנסה וזיווג הגון ומתאים. אנחנו מודים לרב בחמימות ויוצאים חזרה לאוויר הירושלמי הקריר.

הירקן מלפנים, קבלת הקהל של הרב בחדרון מאחור. "יש כאן רב שיושב פה כל ערב ומחלק ברכות. אנשים באים מכל הארץ לקבל את ברכתו" (צילום: דויד ליבנה)

אנחנו נעמדים בתור. האנשים לידנו קצת חוששים להרים את העיניים, אולי מתוך חשש שמבטיהם יצטלבו עם של אחרים. איש איש בצרותיו, איש איש ביגונו. לאט לאט התור מתקדם ואנחנו כבר קרובים לפגישתנו האישית עם הרב. מבחוץ עדיין נשמעים קולות המולת השוק "בטטה בתשע, עגבנייה בארבע". גבר כבן 40 שואל אותנו למה באנו, ואנו מסבירים לו שבאנו לכתוב סיפור על דמות ירושלמית. הוא מספר לנו שמדובר ברב גדול, הרב המקובל יחזקאל רפאלי, שעוזר לאנשים להירפא ממחלת הסרטן, שיתוק ואפילו סתם למצוא זיווג הגון. "לדוד שלי היה גידול בגרון", הוא מספר, "ושבוע אחרי שהיה אצל הרב הגידול נעלם. יש לרב הזה כוחות מופלאים". אנחנו מחייכים זה אל זה בציניות, לא מאמינים שעדיין יש אנשים המייחסים לאחרים כוחות על.
 

על קיר החדר תלויים תמונות וציורים של רבנים, מהרב כדורי והבבא סאלי, דרך רבי שמעון בר יוחאי ועד לרב עובדיה יוסף. הרצפה עמוסה בארגזים של בננות ותפוחי-אדמה, השייכים לחנות הירקות שבחוץ. החדר, שמזכיר מחסן, מרוהט בפשטות, לרב אין שולחן, הוא יושב בכורסה ורק כסא בר מפריד בינו לבין הבאים בשעריו.
 

באוויר החדר שתיקה רועמת, המופרת מדי כמה רגעים בבקשות סליחה של הירקן שנכנס לקחת סחורה לדוכן שלו. הרב, שהמראה שלו לא מזכיר לנו שום רב שראינו בעבר. מדבר למעלה משעה עם שתי נשים בקול נמוך כשמידי פעם הוא מרעים את קולו ומעשן "טיים" בקצב מרשים של סיגריה כל עשר דקות.
 

על הכסא שלידו מונחים קופת צדקה וכוס קפה שחור. תוך כדי שיחה עם "לקוחותיו", הוא מספיק גם לענות לטלפון ולתת לפונים אליו ברכה או עצה טובה לחיים. לפתע קולו מורם: "אני עשיתי נס? ה' עשה נס!", הוא אומר לשתי הנשים, והקהל בחדר שומע את דבריו היטב. "אל תבכי", הוא מנחם לאחר מכן נערה צעירה, "העצב הוא הדבר שהכי רע לגוף".

תחנות נוספות בקו

הקו הפוליטי

הקו החברתי

הירקן, הרב וקמעות שלמה המלך

העיר
העתיקה

הכומר הארמני

קטמון

שטיבלך

הר הצופים

הפרופסורית הערביה

מאה שערים

הנחליאלי

המושבה
הגרמנית

דתייה ופמיניסטית

לב העיר

נועה המשוררת

הפרובוקטור

מאה שערים

סגן השר

גבעת רם

המתנחל

ראס אל עמוד

קרית משה

פילוסוף חרדי

מחנה יהודה

המקובל מהשוק

bottom of page