דויד ליבנה
מקווה הכלים בחצר האחורית של השטיבלך. (צילום: דויד ליבנה)
המניין הראשון מתחיל ב-05:58 והשטיבלך פתוח ברציפות עד 12 בלילה. (צילום: דויד ליבנה)
שימו את המחלוקות, הסטיגמות והדעות הקדומות בצד ובואו למקום שבו כולם מתאחדים סביב הצד הרוחני של האדם. ואל דאגה, תוכלו לטפח גם את הצד החומרי ולפנק את עצמכם בגבינות בוטיק ויין. כתבה מצולמת

שלמה חוג'ה (לובש חולצה לבנה), הגבאי המסור, משוחח עם מתפללים. ברקע ניתן לראות את המסך האלקטרוני המיידע על זמני התפילות בחדרים השונים ועל הודעות שוטפות לגבי הפעילות במקום. (צילום: דויד ליבנה)

מתפללים מתאספים למסירת צדקה שתחולק על-ידי הגבאי לפני שבת. שימו לב למגוון האנושי: אנשים מרקעים שונים משוחחים זה עם זה ומתאחדים למען מסירת צדקה. סביר להניח שהם לא היו נפגשים בבית-כנסת אחר. (צילום: דויד ליבנה)

דוכן מוצרי הבוטיק של ימי חמישי בערב: גבינות, יין, דבש וזיתים מהיישוב שילה. מחזה לא שגרתי בכניסה לבית-כנסת, אך הפך לחלק מההווי של השטיבלך. (צילום: דויד ליבנה)

אחד המתפללים מנצל את הזמן בין מנחה לערבית כדי לבחון את המוצרים. "יש לו אחלה גבינות", הוא מספר. מתפללים רבים טועמים וקונים מהמוצרים לפני התפילה, לאחריה או בין לבין. (צילום: דויד ליבנה)

"14 שנה אני בעסק. אני פה כ ל שבוע בלי נדר". זיו יוסף, המוכר, ברגע של מנוחה. (צילום: דויד ליבנה)

רב בית-הכנסת, הרב שמעון חדד, מתפנה ללימוד עצמי. רוב היום הוא עסוק במתן שיעורים ובקבלת קהל בעניינים הלכתיים. (צילום: דויד ליבנה)

צבי שלום, אחד המתפללים, מנצל את הרגעים האחרונים לפני שמתחיל מניין נוסף לעיון בפרשת השבוע. הוא יודע בדיוק כמה זמן נותר לו מכיוון שזמני התפילות בשטיבלך מסודרים מראש, והמניינים מתחילים בדיוק מפליא בזמנים שנקבעו. (צילום: דויד ליבנה)



וביום וביום שישי: מכירת חלות לשבת. (צילום: דויד ליבנה)

יצחק, מתקן התפילין. "אתה מתקן הכל פה?" אני שואל, "מנסה. יש לי כאן את רוב הכלים", הוא עונה.
(צילום: דויד ליבנה)
ירושלים. אוויר הרים צלול כיין ואווירה של קדושה מדביקה את הבאים בשעריה. הרחק מאתרי התיירות המפורסמים שוכן מקום מיוחד המושך אליו אלפי אנשים מדי יום. קסמו של המקום נשמע למרחק, למרות שפרסומו נעשה מפה לאוזן בלבד. המקום המיוחד הזה הוא בית-הכנסת 'השטיבלך של קטמון' שנמצא במעלה רחוב החי"ש 3, לא רחוק מרחוב הפלמ"ח.
פירוש המילה 'שטיבלך' היא 'חדרים' ומכאן נגזר שמו של המקום – בית-כנסת המכיל כמה חדרי תפילה ומאפשר את קיומם של מספר מניינים בו זמנית, רעיון שפיתחו חסידים במזרח אירופה. מה שמייחד את השטיבלכים הוא הנוחות מבחינת זמני תפילות – היצע המניינים גדול מאד, כמעט בכל שעות היום, מניין אחד מסתיים ואחד אחר מתחיל מייד אחריו. גם אם מישהו פספס תפילה יש לו הרבה הזדמנויות להשלים אותה, גם בשעות לא שגרתיות.
בישראל קיימים רק כמה שטיבלכים בודדים, בעיקר בירושלים ובבני-ברק, אך רובם ממוקמים בשכונות חרדיות ולכן הקהל אחיד ברובו. המיוחד ב-'שטיבלך של קטמון', בשונה מהאחרים (ובכלל מרוב בתי הכנסת), הוא הגיוון האנושי העצום שקיים בו. השכונות הסמוכות לשטיבלך מורכבות ממספר גדול של עדות שונות, והנוחות בזמני התפילות מושכת את כולן.
זה לצד זה מתפללים יחדיו חרדים אנטי-ציוניים, חיילים וחילונים שבאו רק כדי לומר קדיש. בליל השפות נשמע היטב - החל בעברית, עובר באנגלית על מבטאיה השונים, ממשיך בצרפתית, רוסית, פורטוגלית וספרדית, ומתובלת ביידיש, בגרמנית ובעוד שפות - ונדמה שהמושג 'קיבוץ גלויות' הומצא על סמך היכרות עם השטיבלך. כל עדה ועדה, כל מגזר ומגזר נפגשים ומתפללים יחדיו בהרמוניה מושלמת ובאהבת ישראל גדולה. כל המחלוקות בין הזרמים השונים נדחקים הצידה וכולם מתאחדים לאותה מטרה משותפת – תפילה נטו. בימינו, מקום כזה נחשב לפלאי, כל כך פלאי שגם תושבי שכונות רחוקות כהר חומה ופסגת זאב מכתתים רגליהם כדי להשתתף.
נחום, 26, מחסידות ערלוי הסמוכה מספר כי הוא מאד אוהב את המקום. "יש תפילות כל הזמן ואפשר ללמוד בשקט", הוא אומר. מתפללים נוספים מספרים על יתרונות השטיבלך: רן, 37, אדריכל, אוהב את המפגש החברתי. "אני פוגש הרבה חברים בשטיבלך. רק עכשיו פגשתי חבר שלא ראיתי שנתיים", הוא אומר. אוריאל, 29, סטודנט לפיזיותרפיה, מרוצה מכמות המניינים ומספר "אמא שלי נפטרה לפני כמה שבועות. בזכות השטיבלך אין לי בעיה למצוא מניין כדי להגיד קדיש".
מלבד השירותים הנלווים הרגילים בבתי-הכנסת, כמו מקווה טהרה, מקווה כלים וחלוקת צדקה, ב-'שטיבלך של קטמון' קיים דבר נוסף המייחד אותו משאר מקומות – מכירות החצר. בימים רביעי וחמישי נפתחים שולחנות ברחבת הכניסה לשטיבלך ומתקיימות מכירות של מוצרי בוטיק כמו לחם, יין, גבינות, דבש ועוד. ביום שישי ניתן למצוא מכירת חלות לשבת ודוכן גלידה, ולפעמים מגיע אדם שמבצע תיקונים לתפילין בו במקום. בהחלט לא מחזה שגרתי בכניסה לבית-כנסת, אך מעניין מאד ושווה ביקור.

הקו החברתי
תחנות נוספות בקו

הקו הפוליטי
כל ישראל אחים: הרכבת הקלה של התפילות
העיר
העתיקה
קטמון
שטיבלך
מאה שערים
הנחליאלי
המושבה
הגרמנית
לב העיר
נועה המשוררת


