top of page

   מאיר דוד כהן

שומרת מצוות אדוקה ופמיניסטית לא פחות, נכדה של רב מפורסם אך אשת השכלה וקריירה – ד"ר רבקה נריה בן-שחר, ירושלמית מלידה, מנסה לשלב מורכביות בין תפילה בבית כנסת שוויוני להרצאה במכללת ספיר

ד"ר רבקה נריה בן שחר. צילום: אוסף פרטי

ממגוריה בשכונת רחביה התוועדה נריה בן שחר לקהילת 'שירה חדשה' והצטרפה לתפילה בשבת השנייה לפעילותה של הקהילה. "יום אחד מאיר (ד"ר מאיר בן שחר- בן זוגה. מ.ד.) בא מהאוניברסיטה ואומר לי: 'תשמעי פגשתי מישהו שעושה איתי מילואים. מקימים בית כנסת חדש, שוויוני'.ישר אמרתי לו: 'רפורמי!'. בהתחלה ממש סירבתי ללכת איתו לשם. היו לי הרבה מאוד שאלות מה אני עושה שם. אבל בסופו של דבר זה מקום שיש בו מקום לילדים, למשפחה, מקום שמכיל".

  

 לפי אתר האינטרנט של הקהילה היא מגדירה את עצמה כ-"קהילה עם רצון לשותפות בעבודת ה' ובעשייה הדתית" ופועלת "לבקש דרכים אפשריות לשילוב נשים במרחב הציבורי של בית הכנסת ושל חיי הקהילה, תוך נאמנות להלכה המסורתית וניסיון למצות את האפשרויות ההלכתיות לשיתופן של נשים במרחב הציבורי הדתי". בקהילה, שנריה בן-שחר מתעקשת כי הינה אורתודוקסית, משלבים נשים בקריאת התורה ובקבלת שבת, בניגוד למקובל בבתי כנסת אורתודוקסיים רגילים. לאחרונה הנשים  אף כשליחות ציבור בתפילת ערבית, לאחר שוועדת בית הכנסת הצליחה למצוא היתר הלכתי לסוגיה זו.

 

"לאחר שאני ובן זוגי נישאנו", אומרת נריה בן-שחר, "המקום הזה שינה לנו את החיים וזה היה טבעי להישאר ליד הקהילה. לכן עכשיו אנחנו גרים בשכונת בקעה, לא רחוק מבית הכנסת. בהתחלה היה לי קשה להיות שם, הייתי יושבת בסוף בית הכנסת ואומרת לעצמי: "מה לי ולדברים המשוגעים האלה".

 

מה סבא שלך היה אומר על זה?

 

"התחבטתי בזה הרבה זמן. אני מקפידה על שמירת מצוות, על הדת ואז בבית הכנסת זורקים אותי מאחורה לעזרת נשים? זה משהו שהוא באמת לא קל. היה לי דיסוננס קשה בין ההכרה הפמיניסטית לבין איך שאני. בלי בן זוג תומך ופמיניסטי באמת זה לא היה קורה. אני מאוד שונה מהמשפחה שלי. אני קרייריסטית, אקדמית. רוב החברים שלי היום באופן טבעי הם מ-'שירה חדשה'. החברים הישנים חלקם הסכימו לבוא ולראות וחלקם התחרפנו".

 

 עם המשפחה זה יותר מורכב", אומרת נריה בן-שחר, "בתוך משפחת נריה אפשר לרדת עלי כמה שרוצים. סבתא (הרבנית רחל נריה, אשתו של הרב משה צבי. מ.ד.) לא הסכימה לבוא ולראות, אבל היינו מתדיינות על זה אין סוף. במשפחה של אמא שלי שהם חרדים זה יותר כואב. שירה, ביתי, חוגגת בקרוב בת מצווה. היא שאלה אותי אם בדרשה היא יכולה להזכיר ליד הדודים החרדים שהיא לומדת עם אבא גמרא ושהיא עולה בשבת לתורה לקרוא בפרשת 'עקב'. אמרתי לה שהיא יכולה להזכיר שהיא לומדת עם אבא, אבל שתשאיר את העלייה לתורה בצד. מאיר אמר משהו שאתו אני הולכת: 'סבא עשה את המהפכות שלו, את עושה את המהפכות שלך'".   

 

בפוסט דוקטורט באוניברסיטת ברנדייס, הילדים שלך למדו בבית ספר ציבורי של גויים. מה לדעתך יותר כואב לסבתא - ששירה תעלה לתורה או שהיא למדה עם גויים?

 

"לא יודעת, אני באמת לא יודעת. אבל בהפוך על הפוך, הבנות שלי מאוד התחזקו מבחינה דתית מהשנה הזאת. הן התלבשו יותר צנוע, היו קמות בבוקר לפני בית הספר כדי להתפלל. משהו בהתמודדות הזאת שאת רואה אנשים מסביבך אוכלים צ'יזבורגר ואת בשבילך זה יום צום למשל, נותן כוחות לחיים". 

'שירה חדשה'. צילום: מאיר דוד כהן.

איך הקהילה מקבלת דברים שאינם עונים על הגדרות אורתודוכסיות לכל הדעות?

 

"הקהילה היא מאוד מכילה מצד אחד אך מצד שני גם מקפידה על ההלכה. יש הומואים ולסביות, יש כאלו שבאים עם רכב בשבת ומחנים רחוק. מאוד נדיר שיצלצל טלפון בשבת ואם זה קורה מעירים בעדינות. לא קל לי עם זה. אני יושבת עכשיו בשורה הראשונה ליד הקיר וככה אני לא מתעסקת ולא ענייני, אני באה להתפלל. ככה גם יש לבני יהונתן מקום לשחק ולי יותר קל להתרכז בתפילה. להגיד שאני לא חריגה? אני חריגה בכל מקום שאני נמצאת, גם באקדמיה אני חריגה", אומרת נריה בן-שחר.

 

בית הכנסת מחולק עם מחיצה די שקופה, כאשר בימת שליח הציבור מחולקת שווה בשווה בין צד הגברים לצד הנשים. בעת דבר תורה או הרצאה מוזזת המחיצה ממקומה, כך שהגברים והנשים יושבים יחדיו ללא הפרדה. למעשה, ב-'שירה חדשה' המחיצה משמשת להפרדה בזמן התפילה בלבד.

 

באירועים מסוימים, כמו בערב יום העצמאות, מלווה התפילה בנגינת כינור, גיטרה ופסנתר על-ידי חברי הקהילה, וחלקים מהתפילה אף מובלים על-ידי אשה שליחת הציבור. החוויה באמת שונה מכל בית כנסת אחר. יש בו משהו, שנותן מחד הרגשה של יהדות חדשה המתריסה כנגד היהדות המסורתית, ומצד שני הרגשה שדווקא זהו הכיוון שאליו המסורת הולכת. 

כלי נגינה בבית הכנסת במהלך טקס מעבר בין יום הזיכרון ליום העצמאות. צילום: דויד ליבנה.

קהילת 'שירה חדשה' הייתה הסנונית הראשונה שביקשה להיות מחויבת להלכה אך גם לעקרונות של שוויון ופמניזים. התופעה הזו הלהיבה צעירים דתיים רבים שהצטרפו למניין ואף הביאה להקמתם של קהילות דומות בארץ ובעולם. תנועת הסחף של צעירים דתיים משכילים אל עבר הקהילות הללו לא נעלמה מעני הרבנים הדתיים לאומיים והם יצאו כנגדה. כך למשל טען הרב יעקב אריאל, רב העיר רמת גן בשאלה שנגעה להיתר להתפלל במניין כזה: "מעורבות נשים בתפילה או בקריאת התורה נוגדת את ההלכה. אין אפשרות להתקרב לה' בניגוד להלכה".

 

אולם, נריה בן שחר מציגה את הסיבה שהביאה אותה להצטרף לקהילת שירה חדשה דווקא בגלל היכולת להתפלל ולהתקרב לאלוהים בלי מחיצות והגבלות. בראיון אחר שנעשה לרגל 12 שנים להיווסדה של הקהילה היא טענה שמה משך אותה זה חוסר היכולת להתמודד עם הפער בין ההבנה הפמיניסטית ובין מצבה במציאות. "הדיסוננס הקוגניטיבי היה בלתי נסבל. אני חלק מהעם היהודי, ולא יכול להיות שחלקי בעם היהודי יתחיל וייגמר בחדר הלידה ובמטבח. לדעתי זה לא חינוכי שהילדים רואים את אימא נשארת בבית ולא משתתפת בתפילה ובעוד חיובים יהודיים חשובים. בית הכנסת שייך לכל עם ישראל, כולל נשים, כולל ילדים. חשוב לי שסופרים אותי; חשוב לי לשמוע דברי תורה של נשים ולומר בעצמי דברי תורה; חשוב לי שבתי הגדולה תעלה לתורה. חשוב לי שיהיה לבנות ישראל סדר עדיפויות אמתי".

 

יש בתי ספר לקהילה? איך מקבלים ילדים של הקהילה במקומות אחרים ובפרט בירושלים השמרנית?

 

"עם שירה אין בעיה כי היא לומדת בפלך (בית ספר דתי פמיניסטי- מ.ד) עם 'אורה' שלומדת בחורב זה קצת יותר בעיתי. אמרתי לעצמי אם יזמינו אותי לשיחה בבית הספר אני אגיד שהתבקשתי לחתום שאני מקפידה על 'שולחן ערוך', מכסה את ראשי ולובשת חצאית. חתמתי על כל הדברים האלה ואני עומדת מאחוריהם. עכשיו אם הם רוצים לשאול איך 'שירה חדשה' מתיישבת עם השולחן ערוך בואו נשב ונלמד ביחד".

 

"היתרון של ירושלים היא שיש לה יכולת הכלה מדהימה", אומרת נריה בן-שחר, ומוסיפה "כולם כאן יכולים להרגיש בבית. הדרך בין בקעה למאה שערים זה 17 דקות. כשעשיתי את הדוקטורט על נשים חרדיות זה הרגיש לי כמו שני עולמות שונים. הייתי שואלת את עצמי האם זו אותה עיר? ירושלים היא עיר מטורפת ומוטרפת שמכילה את כולם וזה מדהים בעיני".

 

איך מסבירים לילדים את הקונפליקטים האלה?

 

"מסבירים שיש אנשים שנפגעים מזה, שאפשר לפרש את ההלכה בכמה דרכים. אבל בסופו של דבר יש להם אמא דוסית וזה באמת מסובך".

 

עתיד היהדות הוא בקהילות כמו 'שירה חדשה'?

 

"עתידה של היהדות הוא בכל הקהילות והזרמים, בחרדים ובחילונים, עתיד היהדות הוא ביכולת להכיל את כולם, אז יבוא המשיח".

נדמה שהשינוי שהקהילה מבקשת לשנות מחלחל אט אט גם ללב הקונצנזוס של הציונות הדתית. את השינוי העמוק שעוברת החברה הדתית היה ניתן לראות בהלווייתו של נפתלי פרנקל שנחטף ונרצח בגוש עציון. אמו, רחל פרנקל, קראה קדיש כאשר הרב הראשי לישראל וגדולי הרבנים מהמגזר הדתי עונים אחריה אמן. אמנם העיתונות הארצית מעט הרימה גבה, אך לאלפי בני הציונות הדתית שנכחו בהלוויה זאת כבר לא הייתה הפתעה גדולה כבעבר. 

ד"ר רבקה נריה בן-שחר (38), ילידת ירושלים, היא שומרת מצוות, פמיניסטית, בוגרת בית הספר חורב ואולפנת כפר פינס, ונכדתו של 'אבי הכיפות הסרוגות' וגדול רבני הציונות הדתית, הרב משה צבי נריה. היא חוקרת תקשורת שקוראת תיגר על המבנה הישן של החברה הדתית ומאתגרת לא פעם את המבנים המסורתיים שלה.

 

באחד השיעורים במכללת ספיר, בעודה מדברת על הבדלים בגישות פמיניסטיות, עוצרת אותה אחת הסטודנטיות וספק שואלת ספק מתריסה: "איך זה הגיוני שאת כל כך פמיניסטית ועדיין את מתלבשת ככה? זה הרי שליטה של הממסד הדתי, של הגברים". נריה בן-שחר לרגע לא מתבלבלת ועונה לה: "אני חיה בקונפליקטים, כל החיים שלנו זה קונפליקטים ובמקרה הזה בחרתי לחיות עם הקונפליקט".

כל מי שהיה אי פעם בשיעור של נריה בן שחר מכיר את התחושה שמלווה את הסטודנטים בשיעורים. היא חמושה כמעט תמיד בנעלי ספורט, מטפחת ארוכה שניצבת בניגוד גמור לדעותיה, הומור משובח, ידע עצום, והיכולת לגרום לסטודנטים בכיתה לשבת רוב הזמן מרותקים, דבר נדיר בנוף האקדמיה של דורנו.

 

לאחרונה היא חזרה מפנסילבניה, ארה"ב, שם היא ביצעה מחקר על קהילת האימיש. את ילדותה העבירה בשכונות שערי חסד, רחביה וגבעת שאול, ותקופה מסוימת גרה עם משפחה בעיר ימית שבסיני. משם הם עברו לגוש קטיף בכדי להקים את יישוב נווה דקלים, אבל לדבריה "הגעגוע של אימא שלי לירושלים החזיר אותנו לעיר". 


"במהלך התואר השני שמעתי שיש נכסים של האוניברסיטה העברית ברחבי העיר ושהם מחויבים להשכיר אותם לסטודנטים, אז התקשרתי למנהל הנכסים שהראה לי דירה ברחוב ברנר (מרכז שכונת רחביה- מ.ד). מהרגע הראשון ידעתי שאני הולכת לגור בדירה הזו. הפעלתי עליו לחץ במשך הרבה זמן, ובסוף קיבלתי את הדירה".

תחנות נוספות בקו

הקו הדתי

הקו הפוליטי

"כל החיים שלנו זה קונפליקטים ובמקרה הזה בחרתי לחיות עם הקונפליקט"

העיר
העתיקה

הכומר הארמני

קטמון

שטיבלך

ראס אל עמוד

המתנחל

גבעת רם

סגן השר

מאה שערים

הפרובוקטור

הר הצופים

הפרופסורית
הערביה

מאה שערים

הנחליאלי

המושבה
הגרמנית

דתייה ופמיניסטית

לב העיר

נועה המשוררת

קרית משה

פילוסוף חרדי

מחנה יהודה

המקובל מהשוק

bottom of page