top of page

אריה קינג במשרדו בעירייה. (צילום: דויד ליבנה)

לדבריו, הוא שותף לקואליציה העירונית במטרה לעזור לברקת לקדם דברים לטובת העיר, אך מבטיח כי "אם הוא יעשה דברים רעים, אדאג לטרפד אותם". אולם למרות נימת דבריו הלוחמנית, מעיד קינג כי הוא נמצא ביחסים טובים עם ברקת וכי הם משתפים פעולה בנושאים שונים. קינג משמש כמחזיק תיק איכות הסביבה וכממלא מקום מחזיק תיק ועדת הביטחון העירונית, שבראשה עומד ברקת, ומטבע הדברים הם נפגשים פעמים רבות בעבודתם השוטפת בעירייה. "ברקת הבין שיש לו עסק עם מישהו שבא לעשות למען ירושלים, לא כמו שהוא חשב שיש לי משהו נגדו באופן אישי", אומר קינג.

עם ח"כ לשעבר דני דנון.  צילום מסך: דף הפייסבוק של אריה קינג.

את ילדותו ונערותו העביר קינג דווקא בקיבוץ עלומים בדרום הארץ, כבן להורים שעלו מבריטניה. לאחר סיום לימודיו בתיכון האזורי 'יבנה' התגייס לחיל הים, ובהמשך עבר לחטיבת גבעתי וליחידת המסתערבים 'שמשון' בהן שימש כקצין. הקשר של קינג עם ירושלים החל רק בשנת 1997 אז החל ללמוד מזרחנות ומדעי המדינה באוניברסיטה העברית. קינג, נשוי לשירלי ואב לשישה, מתגורר כיום בשכונת 'מעלה הזיתים' אותה הקים לאחר מאבק משפטי ופוליטי ארוך ומתוקשר. השכונה ממוקמת בראשו של הר הזיתים וחולשת על השכונות הערביות תחתיה. השכונה מזוהה רובה ככולה עם הזרם החרדי-לאומי, ואחד מתושביה הוא הרב צבי טאו, ראש ישיבת 'הר המור', המעביר שיעורי תורה לשכניו.

 

"הגעתי לשם לפני 17 שנה", הוא מספר. "חיפשו מישהו שינהל פרויקט מגורים באדמות הללו ששייכות למשפחת ארווינג מוסקוביץ', ואני לקחתי את זה על עצמי. בהתחלה עבדתי שם מטעם 'עטרת כהנים' ולאחר מכן מטעם משפחת מוסקוביץ' עצמה. באתי כדי לעבוד ונשארתי כדי לחיות".

 

איך מתנהלים החיים בשכונה מבודדת כזו, כשאתם מוקפים בשכונות ערביות עוינות מכל עבר?

 

"זה כמו קיבוץ בתוך העיר", אומר קינג. "יש שמה קהילה, בית-כנסת, גנים. למרות שאנחנו גרים במזרח ירושלים, אנחנו לא מרגישים את זה. חוץ מלשמוע את קולות המסגדים, אנחנו לא מרגישים שאנחנו גרים במקום עוין". קינג מציין כי עיקר הבעיה היא בגישה לשכונה מכיוון שמדי שבוע יש זריקות אבנים על מכוניות ישראליות הנוסעות בכביש המוביל אליה. "הילדים שלנו מתחנכים לכך שזה לא מובן מאליו לגור בירושלים. בשכונה שלנו אתה מרגיש מה זה להיות מאוים בדרך אל הבית ולפעמים גם בתוכו. חייבים לשנות את המצב. אנחנו במאבק על ירושלים ועל העתיד שלנו בעיר", הוא אומר.

 

למרות שבכל הסכם עתידי 'מעלה הזיתים' צפויה להיות מחוץ לירושלים, קינג סובר שאף אחד לא יעז לוותר על השכונה. "אנחנו צמודים לבית הקברות היהודי העתיק והגדול ביותר בעולם. למרות שמדובר בבית קברות, הר הזיתים הוא המקום בירושלים שעליו הכי פחות יסכימו לוותר, יותר מהר הבית. אף אחד לא מוכן לוותר על המקום הזה, לא חרדים ולא חילונים. אנשים מבינים שיש פה עניין של מורשת, של היסטוריה יהודית וישראלית". קינג מספר כי משפחתו גרה צמוד לבית הקברות, וביתו ממש חלק ממנה. "אני גר 200 מטר ממנחם בגין ו-400 מטר מהאדמו"ר מגור. זה דבר שמחבר את כולנו", הוא אומר. הוא מספר כי בראש הר הזיתים ממוקמת 'תצפית רחבעם', על שמו של רחבעם זאבי, אשר ממנה אפשר לראות "את העבר, ההווה והעתיד שלנו", ומגדיר מקום זה כאהוב עליו ביותר בעיר.

על-אף האופטימיות שקינג משדר בנוגע לעתיד שכונתו, הוא דווקא מודאג מאד ממדיניות הממשלה בנוגע לשטחי יהודה ושומרון בכלל, ומזרח ירושלים בפרט. "יש לנו ממשלה מסוכנת מאד", אומר קינג ומוסיף "זו ממשלה שפועלת לחלוקת ירושלים. אמנם זו ממשלה שיש בה אנשי ימין, אבל היא עושה דברים שגם השמאל לא מעז לעשות". על הטענה כי יש להפריד את השכונות הערביות מירושלים מכיוון שממילא לא גרים בה יהודים למעט בודדים בלבד, עונה קינג "זו טענה של אנשי שמאל שגם ביבי וליברמן דוגלים בה, ואלו אנשים מסוכנים לירושלים. לפי הגישה הזו צריך לוותר גם על חלקים מסוימים בגליל ובנגב שבהם אין יהודים. אם נמשיך בגישה הזו אנחנו נתגעגע לגבולות 48'".

 

לטענת קינג, מגורים בשכונת 'מעלה הזיתים' מהווה 'קונטרה' למדיניות הממשלה והגברת הנוכחות היהודית במזרח ירושלים, בניגוד לדעת הממשלה, והיא הדרך היחידה ללחום בה. את דבריו מקיים קינג הלכה למעשה בשיטת 'גאולת קרקעות' – רכישת קרקעות מגויים, לרוב ערביים, והעברתן למתיישבים יהודיים. את הפעילות החל קינג באופן עצמאי בהר הזיתים ובחלקים נוספים במזרח ירושלים, ובהמשך הרחיב את פעילותו גם מחוץ לגבולות העיר, בגליל, בנגב, בעכו ובמקומות נוספים. ב-2006 הקים קינג את 'הקרן לאדמות ישראל' אשר מרכזת כיום פעולות רכישה מתחום זה.

 

"אין בזה תורת רכישה אחת", אומר קינג, "כל נכס הוא שונה, כל מוכר הוא אחר מקודמו ולכל קונה יש סיפור אחר". ביהודה ושומרון, ובעיקר במזרח ירושלים, השאלה המנחה את קינג וחבריו היא 'האם למוכר אכפת למכור ליהודים?'. במקרה שלא, הרכישה תבוצע יותר בקלות. במקרה שכן, יצטרכו למצוא דרך מתוחכמת על-מנת להשיג את הנכס בכל זאת. בכל המקרים יאלצו 'גואלי האדמות' להמציא למוכר סיפור כיסוי, על-מנת שלא יוכלו להאשים אותו שידע כי מכר את נכסו ליהודים. קינג טוען לעומת זאת, כי  בשאר חלקי הארץ, כמו הגליל, לערבים אין בעיה למכור נכסים ליהודים והרכישות נעשות בקלות יתירה.

את הנכסים מאתר קינג בעצמו, על-פי חשיבות ועניין, אך באופן מפתיע הוא מגיע לרובם על-פי פניות של ערבים המבקשים למכור את נכסיהם. "כל יום יש לנו פניות באתר של הקרן, בפייסבוק ובמייל. המצב כיום הוא של פרה שרוצה להניק יותר ממה שאנחנו רוצים לינוק. לצערי הרב אין לנו מספיק קונים יהודים כדי לרכוש את כל מה שמציעים לנו".

 

למה ההיצע כל-כך גדול?

 

"הם רוצים למכור פשוט בשביל הכסף".

 

לאיפה הם עוברים אחר-כך?

 

"רובם נשארים בתחומי ארץ ישראל. כיום זה ללא ספק המקום הטוב ביותר לערבים במזרח התיכון. כל עוד אנחנו תופרים להם סיפור כיסוי טוב הם יישארו באזור. כמובן שאנחנו מעודדים גם לעזוב את הארץ, עוד משימה כשלעצמה חשובה – לעודד הגירה ערבית – אבל בדרך כלל זה לא קורה".

 

אם מילות עידוד לא עוזרות, אולי תמריצים כן. קינג סובר שמענקי עזיבה, מציאת מקומות עבודה ומכירת נכסים (כך שיהיה למוכרים כסף) הנם פתרונות רציניים וישימים שיעודדו הגירה ערבית לחו"ל, ויביאו לסיום הסכסוך היהודי-ערבי בירושלים בפרט, ובישראל בכלל. "אם ערבי רוצה להישאר פה הוא יוכל, בתנאי שיבין שאנחנו בעלי הבית. אם לא, צריך לעודד אותו שיעזוב. מהניסיון שלי, אם תיתן לערבי סכום של כ-100 אלף דולר ואפשרות הגירה מארץ ישראל, אני בטוח שיהיו הרבה מאד שיעזבו את הארץ. זה הפתרון שצריך להיות פה – לעודד ערבים לעזוב את הארץ, ובראש ובראשונה את ירושלים". מסתבר כי החוק הישראלי, במתכוון או שלא, עושה יד אחת עם קינג ומסייע לו בהרחקת ערבים תושבי מזרח העיר על-ידי שלילת תושבות למי שנעדר תקופה ארוכה מהארץ.

 

בצדו השני של המטבע, מעודד קינג הגירה יהודית אל תוך ירושלים, ומיצר על ההגירה השלילית ממנה, הנובעת לטענתו בעיקר בגלל יוקר הדיור בעיר. בדבריו הוא מצביע על בעיה מוכרת בירושלים הגורמת לעלייה במחירי הנדל"ן – 'דירות הרפאים'. מדובר בכמות גדולה של דירות שמוחזקות על-ידי יהודים בחו"ל ומשמשות להם כדירות נופש לזמן מצומם בלבד במהלך השנה. בשאר הזמן, הדירות נותרות ריקות ואינן משמשות אף אחד. המחסור בדירות למגורים והשכרה בעיר גדול ממילא, ו-'דירות הרפאים' רק מוסיפות לעליית המחירים. למרות זאת, קינג מקווה כי עם סיום בניית קו הרכבת המהירה מירושלים לתל-אביב, שתקל משמעותית על הניידות אל ירושלים וממנה, יישקלו אנשים מחדש את האפשרות לעזוב את העיר לטובת מרכז הארץ, ויעדיפו להישאר בירושלים.

 

כפתרון למצוקת הדיור קורא קינג ליהודים להתנחל במזרח ירושלים על-מנת לחזק את האחיזה היהודית במקום. "צריך לעודד יהודים לבנות, יהודי צריך לבנות איפה שבא לו וכמה שהוא רוצה. יש לנו מחסור ולערבים יש ספייר, הם בונים כמה שהם רוצים". בעיניו של קינג גם בנייה לא חוקית היא לגיטימית. "מצדי שבמזרח ירושלים יהודים יבנו בכמות מטורפת גם באופן לא חוקי. אם אין אכיפה על הבנייה הערבית אז שגם לא תהיה על הבנייה שלנו. לערבים יש 39 אלף דירות לא-חוקיות".

 

אתה מעודד עבירה על החוק. בעיניך זה בסדר?

 

"אני לא חושב שזה בסדר, אבל אם האפשרות היא לפעול רק על-פי החוק ובינתיים להפסיד את העיר במובן הדמוגרפי, במובן הביטחוני, במובן הריבוני, או לעבור על החוק - אז מבחינתי צריך לעבור על החוק. ירושלים יותר חשובה מחוקי מדינת ישראל".

 

קינג מחדד את דבריו ואומר שהכוונה ב-'בנייה לא חוקית' מתייחסת לבנייה של יהודים על הקרקע שלהם בלבד, ולא בנייה בקרקע השייכת לערבים. הוא מספר כי במקרים רבים ערבים מסיימים לבנות את בתיהם ואף מאכלסים אותם, בעוד שכניהם היהודים המחזיקים בקרקע הסמוכה נתקלים בקשיים בירוקרטים רבים מצד המדינה. קינג מכנה תופעה זו "גזענות של נתניהו, גזענות אנטי-יהודית במדינת ישראל", ודורש שייתנו לכולם לבנות - "אם נותנים לערבים אז שייתנו גם ליהודים".

 

פרויקט נוסף אשר קינג קשור אליו במזרח העיר הינו שיקום קברים עתיקים בהר הזיתים. לפני כעשר שנים החל קינג בניקיון ושיפוץ חלקות קבר ומצבות אשר נזנחו במהלך השנים. עם הזמן הצליח קינג לרתום לפרויקט בתי ספר באזור ירושלים אשר תלמידיהם מסייעים בפעולות השיקום במסגרת 'מחויבות אישית'.

 

מלבד פעילותו השנויה במחלוקת של 'גאולת הקרקעות' במזרח העיר קינג מחובר לנקודה נפיצה נוספת הקשורה בסכסוך היהודי-ערבי בירושלים – עידוד עליית יהודים להר הבית. כזכור, עלייתו של אריאל שרון להר הבית בשנת 2000 הציתה את האינתיפאדה השנייה, אך את קינג זה לא מרשים, וגם במקרה זה שאלת הריבונות היא הניצבת לנגד עיניו. "אולי שרון רצה לעשות פרובוקציות או הון פוליטי. אין לי מושג. בשורה התחתונה, כמה שיותר נהיה שם בהמונינו האויבים הערבים יתרגלו אלינו ויבינו שאנחנו בעלי הבית, ואז זה כבר לא יתואר כמשהו אפוקליפטי שיהודים עולים להר הבית". לטענתו, זו חובה הלכתית וציונית על כל יהודי לעלות להר הבית מכיוון ש-"המלחמה על ירושלים טרם הסתיימה, ירושלים טרם שוחררה, במיוחד לא הר הבית. הנוכחות שלנו שם היא חלק מהמאבק ולכן יש לקרוא לכל יהודי לעלות להר הבית".

 

בתחילת קמפיין הבחירות למועצת העיר רץ קינג ברשימה עצמאית – 'רשימת שכונות התפר' – לפני שהתאחד עם שמואל שקדי ופורשי מפלגת 'הבית היהודי' להקמת מפלגת 'ירושלים מאוחדת'. בטרם האיחוד, יצא קינג בסיסמת בחירות שעוררה סערה, וקשורה במישרין או בעקיפין לסוגיית הסכסוך ושאלת הריבונות. סיסמתו של קינג קבעה: 'קוקוריקו מואזין? חייבים את קינג!', סיסמה שבגינה ספג ביקורת קשה מצידו של הנשיא (ח"כ דאז. ד.ל.) ראובן ריבלין.

קוקוריקו מואזין? צילום מסך: דף הפייבסוק של רשימת שכונות התפר.

דעתו על הרעש הנגרם מבתי התפילה המוסלמים בשכונות הערביות בעיר נחרצת ואינה משתמעת לשתי פנים. "מואזינים זו בעיה גדולה, בעיה חמורה שמפריעה למרבית תושבי ירושלים וצריך לטפל בזה במלוא החומרה. יש בזה אלמנט של איכות סביבה, של גרימת רעש לכל תושבי שכונות התפר, ואפילו במרכז ירושלים". קינג מפתיע וטוען כי גם הרבה ערבים פנו אליו בנושא, ביקשו שיפעל להנמכת הווליום של המואזינים וגם איחלו לו שיצליח בכך. "אמרו לי: 'מה שאתה שומע מ-300-400 מטר, אנחנו שומעים מ-20-30 מטר. תחשוב כמה זה מפריע לנו'".

 

למרות יחסו הלא-מלבב, בלשון המעטה, כלפי ערבים, טוען קינג כי יש לטפל ברעש המואזינים בחכמה ועל-ידי הידברות. לדבריו, העירייה אף מינתה גורם מיוחד שיתרכז בסוגיה בניסיון למצוא פתרון הולם ומוסכם על כולם. "הם צריכים להבין שגם אם הם רוצים לקרוא לאחיהם שיבואו לתפילה אפשר לעשות זאת בפחות רעש. צריך לטפל בזה בהידברות ואחרי ההידברות יש חוק. אני לא זוכר שמישהו רקד בהקפות שניות במוצאי שמחת תורה, פעם אחת בשנה, אחרי 12 בלילה. למה? כי זה מפריע לציבור. אם לנו זה אסור פעם אחת בשנה אז להם זה אסור כל השנה".

 

לגבי הביקורת על הסיסמה השנויה במחלוקת טוען קינג "זה מעניין את הסבתא שלי. מה אכפת לי מה אומרים על זה. כל החיים מעבירים עליי ביקורת ואני מעביר על אחרים. מי שביקורת שוברת אותו, עדיף שלא יתעסק בענייני ציבור".

 

לאחר הבחירות למועצת העיר ביקש קינג במיוחד לקבל את תיק איכות הסביבה, בעקבות מצב הניקיון הירוד בירושלים. "מצב הניקיון בחמש השנים האחרונות היה קטסטרופה", הוא קובע נחרצות, "הכל כמובן תלוי איפה. במרכז העיר היה מצוחצח אבל בשכונות הרחוקות קטסטרופה". לטענתו, זוהי מגמה שאותה הוביל ראש העיר ברקת, להעדיף את טיפוח מרכז העיר על חשבון שכונות הפריפריה.

 

"אם הוא חושב שהעיר כולה זה מרחוב הנביאים בצפון ועד עמק רפאים בדרום, העיר העתיקה במזרח וגשר המיתרים במערב (שטח קטן יחסית לגודל העיר. ד.ל.), ושמה צריך להשקיע את כל הניקיונות, את כל מופעי התרבות ואת כל השדרוגים, אז הוא טועה". קינג מספר כי שוחח בנושא זה עם ראש העיר והבהיר לו כי אם מדיניות זו תמשך הוא יפעל כנגדה. "צריך להשקיע דווקא בשכונות הרחוקות, בניקיון, בשדרוג הכבישים, בתמרורים, בחניות. שמה גרה רוב אוכלוסיית ירושלים, ולא במרכז העיר. בחרתי את תיק איכות הסביבה כי אני חושב שזה אחד הדברים הכי חשובים לעיר".

 

קינג מספר כי במסגרת תפקידו הוא פועל לקידום האכיפה של חוקי איכות הסביבה על-ידי הפעלת פרויקט 'נאמני ניקיון'. בפרויקט זה מוסמכים אזרחים מן השורה לנתינת דו"חות על מפגעים סביבתיים וזיהום הסביבה. "אני בעצמי 'נאמן ניקיון' ושמתי לעצמי למטרה להכפיל את מספר 'נאמני הניקיון' בעיר. היתרון בפרויקט זה מעורבות וערנות גדולה יותר של החברה לנושא איכות הסביבה". הוא מוסיף כי הכסף שיתקבל מהדו"חות יוחזר לעירייה וניתן יהיה להשקיע אותו בשיפור איכות הסביבה של העיר. נוסף לכך, קינג מנסה לקדם גם את המודעות ל-'בנייה ירוקה' ברחבי ירושלים, ומעודד את קבלני הבנייה לבנות בשיטה זו. "צריך לתמרץ את הקבלנים לבנות 'בנייה ירוקה' על-ידי הקלות ומתן אחוזי בנייה נוספים, העיקר שיבנו כך. בעוד ארבע שנים זה כבר צריך להיות חובה".

   דויד ליבנה

איש הימין, אריה קינג בשיחה נוקבת על ריבונות, שליטה, כוח ופרובוקציות שעלולות להבעיר את המזרח התיכון

"אם הייתי רץ לראשות העיר הייתי מנצח", אומר אריה קינג, 40, פעיל ימין, חבר מועצת העיר ירושלים מטעם רשימת 'ירושלים מאוחדת', וראש 'הקרן לאדמות ישראל' העוסקת ב-'גאולת קרקעות'. בהזדמנויות לא מעטות לפני הבחירות לראשות ומועצת העיר שהתקיימו באוקטובר 2013, מתח קינג ביקורת על התנהלותו של ראש העיר, ניר ברקת, בעקבות חילוקי דעות אידיאולוגיים על דמותה ועתידה של ירושלים, ביקורת אותה הוא ממשיך להשמיע גם כיום.

 

לדעתו, בקדנציה הקודמת של העירייה ברקת פגע בירושלים בכך שלא השקיע בשכונות התפר של העיר, ובכך שריכז את כל פעילויות התרבות למרכזה בלבד. בביקורתו מפנה קינג חיצים גם כלפי ממשלת ישראל. "הדבר החשוב ביותר כיום זה ריבונות. ממשלת ישראל לא מחילה מספיק את הריבונות שלה במזרח ירושלים, ומונעת מהעירייה לעשות זאת". לדבריו "ברקת צריך להילחם על זה ראש בראש עם הממשלה", דבר שלטענתו לא נעשה מצדו. "אסור להיות 'יס-מנים' של ביבי" הוא יורה בקול רם וממשיך: "אם מישהו פוגע בטובתה של ירושלים צריך להילחם נגדו, ולא משנה מי זה". קינג יושב במשרדו בבית העירייה בכיכר ספרא שמשקיף אל עבר העיר העתיקה ונראה מעט זחוח מתפקידו. "אני נותן לברקת ימי חסד שיוכל להראות לי שהוא לא מה שאני חושב שהוא", הוא מוסיף.

אריה קינג בתצפית ממרפסת ביתו ב-'מעלה הזיתים', על רקע הר-הבית. צילום: דויד ליבנה.

על-אף שלדעתו ישנה רשימה ארוכה של דברים שצריך לשפר בירושלים, קינג בכל זאת סובר כי זו עיר מיוחדת ושונה מכל מקום אחר. "זו עיר יפה, יותר יפה מכל עיר אחרת", הוא אומר, "יש בה שילוב של כל מיני דברים. אם היה בה ים, ככל הנראה היה בה הכל, אבל טוב שאין כי זה היה מוריד מהקדושה שלה".

 

 הוא מוסיף ומאחל "שנזכה לראות בירושלים את מה שחסר לה. בעבר היו תקופות ארוכות של שלום בעיר וכולם ינקו מאותו מודל, שגם אנחנו צריכים לאמץ – מודל בית המקדש. גם בבית ראשון וגם בבית שני היו תקופות של שלום באזור". לדבריו, "כל עוד לא נבנה בית המקדש לא יהיה שלום אמתי, ואם אנחנו רוצים שלום בזה אנחנו צריכים להתפלל ולייחל לבניין בית המקדש במהרה בימינו".

 

קינג מדגיש את חשיבותה האסטרטגית של העיר ומזכיר כי המאבק על ירושלים הוא מאבק על דמותה של ישראל. "השאלה אם ירושלים תחולק או לא משפיעה על איך שמדינת ישראל תיראה בדורות הבאים. אם נהיה חזקים בירושלים אין מה לחשוש משום ויתור או פגיעה בריבונות שלנו במקומות אחרים בארץ". בנחרצות הוא קובע כי "אם ניכשל בירושלים אז הכישלון יהדהד בכל מקום אחר, בבקעה, בשומרון, בגליל. ירושלים זו העיקר".

 

 

עדכון: הראיון המקורי עם אריה קינג התקיים בתאריך 05.01.2014. מאז חלו שינויים בעיריית ירושלים. בתאריך 05.09.2014 ראש העיר, ניר ברקת, פיטר את אריה קינג מהקואליציה, בעקבות עתירת בג"ץ שהגיש כנגד העירייה במחאה על אישור מכרז בנייה בשכונות ערביות. 

תחנות נוספות בקו

הקו הדתי

הקו החברתי

"ירושלים יותר חשובה מחוקי מדינת ישראל"

 

העיר
העתיקה

קטמון

שטיבלך

ראס אל עמוד

גבעת רם

מאה שערים

מאה שערים

הנחליאלי

המושבה
הגרמנית

לב העיר

נועה המשוררת

קרית משה

מחנה יהודה

המקובל מהשוק

הפרובוקטור

סגן השר

המתנחל

הר הצופים

הפרופסורית הערביה

דתייה ופמיניסטית

הכומר הארמני

פילוסוף חרדי

bottom of page