top of page

אמנות הגוף

יש האוהבים לצייר, לפסל או לעצב. מולם יש אנשים כמו איוון חטידזה (ונצ'ו) – שלוקחים את כל אלו צעד אחד קדימה. הגוף עבורם הוא הקנבס של המוח היצירתי. ראיון עם מי שמושגים כמו "צילוק" ו"פיצול לשון" מוכרים לו מקרוב

שיר טום-גלנטה

ונצ'ו לפני הטיסה לקנדה. "הייתי כמו אימא אווזה כזאת". צילום: אוסף פרטי

תודעת אומנות הגוף התפתחה לאיטה במדינתנו הצעירה עם השנים. כיום קעקועים למיניהם ושמות שוברי שיניים של סוגי פירסינג שונים, הפכו לנראים ונפוצים יותר. אולם למרות הצלחתם הפופולרית של הפירסינג והקעקוע, נדמה שאנחנו עוד רחוקים שנות אור מהבנה מוחלטת של "עולם הקנבס האנושי".

 

את איוון חטידזה (24) המכונה "ונצ'ו", ראיתי בפעם הראשונה במהלך חופשת הפסח האחרונה. זו הייתה שעת לילה מאוחרת, אי שם במעמקי ה"גרין פאב" בקיבוץ ניר עם. הוא לא ממש בלט על רקע המקום ואילולא ניגש בחיוך אל השולחן בו ישבתי עם ידידותי, סביר שמבטינו לא היו נפגשים לעולם. גם במהלך איחוד "שולחן הבנים" ממנו הגיע עם "שולחן הבנות" בו ישבתי, לא שמתי לב למשהו מיוחד. רק כמה מבטים ומשפטים לאחר מכן, הבנתי שיושב מולי אדם מזן נדיר במיוחד בישראל.

 

ונצ'ו ואני נפגשנו מספר פעמים אצלי בדירה וחלקנו סיפורים וחוויות. במהלך פגישות אלו כישורי האירוח שלי התגלו כמשעשעים במיוחד. לא בכל יום רואים אדם עם שרוול קעקועים ופירסינג בשפה, לשון מפוצלת וצלקת מרהיבה בצורת עכביש, זולל אצבעות שוקולד חלב ושותה ויטמינצ'יק. הסיפורים שונצ'ו סיפר לי היו שונים במהותם מכל הסיפורים ששמעתי מאנשים עד כה, אולי דווקא בגלל ההתחלה הכל כך שגרתית שלהם והצורך בשינוי ושחרור.

 

"צילוק היא צלקת מסוגננת"

 

ב-31 ביוני בשנת 2011 עלה ונצ'ו על מטוס לקנדה, ובכך החל את מה שנדמה כמסע המשמעותי ביותר של חייו עד כה. כשנה לאחר מכן הוא חזר לישראל, אולם הוא כבר לא היה אותו ונצ'ו של פעם. ההוכחה הנראית ביותר לשינוי שעבר מונצחת על גופו בצורות שונות.

 

"הונצ'ו של לפני קנדה היה בן אדם יותר עדין, יותר מתחשב, יותר נחמד, יותר דואג, אמא אווזה כזאת. הונצ'ו של אחרי זה ילד שהתבגר והבין שהוא חי בעולם אמיתי ולא בסיפורים ואגדות. היום אני כבר לא נאיבי ולא תמים כמו שהייתי פעם, ואני לא אמא אווזה. אני דואג למי שדואג לי, נגיד את זה ככה", הוא אמר במבט מהורהר.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

על השהות שלו בקנדה עצמה ונצ'ו לא רצה להרחיב במילים. הוא עבד שם בעגלות, כמו כל ישראלי צעיר הנוסע לחו"ל, וכעבור מספר חודשים הכיר בחורה מקומית. המפגש איתה פתח בפניו עולם שלם שלא הכיר קודם לכן, עולם בו מונחים כמו "צילוק", "פיצול", ו"תלייה" ידועים לכל מי שאומנות הגוף קורצת אליו.

 

"מאז ומתמיד התעניינתי בלעשות כמה קעקועים על הגוף, רק שזה היה בלתי אפשרי. בגלל הסביבה, בגלל מי שהייתי פעם לא יכולתי לעשות את זה, כי הסביבה לא הייתה מקבלת אותי וזה היה חשוב לי. בקנדה ראיתי כמה שזה מפותח ואנשים עושים את זה. לאף אחד שם לא באמת אכפת שלבן אדם יש איזה השתלה של משהו בגוף, או שהוא מקועקע, או שהוא חתך את עצמו במקומות מסוימים בגוף. בקנדה דווקא לא עשיתי כלום, למרות שהאקסית שלי בהחלט ניסתה לשכנע אותי, יאמר לזכותה. איך שחזרתי לארץ- עשיתי.  אחרי שחזרתי לארץ הבנתי כמה דברים, שפשוט להיות אני זה הכי חשוב. קנדה זה המקום שהמחשבה השתנתה בו, ואחרי שחזרתי לארץ פשוט התחלתי לשנות דברים אצלי, על פי המחשבה".

 

בנקודה הזו ונצ'ו הפסיק להיות חלק מהנוף הישראלי הממוצע. מיד עם חזרתו, בדק ונצ'ו על אפשרויות צילוק בארץ, בתור אומנות הגוף הראשונה אותה ינציח על עצמו.

 

צילוק דומה במהותו לקעקוע. במקום הזרקת דיו לגוף חותכים את העור עם סכין מנתחים, במטרה ליצור צלקת מסוגננת על הגוף. מנסיוני, אנשים שמתקרבים אל עולם אומנויות הגוף בדרך כלל מתחילים בקטן. צילוק, הן בגלל טכניקת העשייה שלו והן בגלל התוצאות שלו, כפי שהראה לי ונצ'ו על גופו, נשמע לי כמו משהו קצת גדול ל"מתחילים".

 

"זה הדבר הראשון שחיפשתי פה בארץ, כי יש משמעות מאחורי הצילוק שעשיתי. היה חשוב לי לעשות את זה דווקא בתור צילוק. עברתי בקנדה משהו מסוים שרציתי לסמן על עצמי, איזה כאב שהיה לי באותה תקופה. צילוק על הגוף זה בערך כמו צילוק בנפש, רק שזה ויזואלי. יש רק מכון אחד ככל שידוע לי בארץ שמתעסק בזה, זה משהו שצריך ללמוד. זה מעורב בדם, זה מעורב בעבודת חיתוך. זה לא כמו קעקוע, בזה פשוט אי אפשר לעשות טעויות. היה לי פחד. כי כל אחד נחתך מתישהו, אבל פה אתה בא בידיעה שאתה פשוט נותן לבן אדם אחר לחתוך אותך, ואתה עוד הולך לשלם לו על זה. אז זאת חוויה מאוד מפחידה בהתחלה ".

 

אחרי השוק הראשוני לדבריו, מתרגלים במהרה למצב והחוויה הופכת ממפחידה למעניינת. ההשראה לצילוק נלקחה משיר של להקה קנדית, שמאוד התאים לתיאור החוויה הכואבת שעבר בקנדה. כיום, כתשעה חודשים לאחר אותה חוויה ראשונית, כתף ימין של ונצ'ו נושאת צלקת מרהיבה בצורת עכביש האלמנה השחורה.

 

"הצילוק הזה בעצם מזכיר לי לא לחזור על טעויות העבר. בשבילי הוא כמו כוכב צפון שמעיר לי את הדרך, וכל יום מזכיר לי מה החלטתי בשלב מסוים בחיי. אז עדיף לצלק את זה על הגוף ולהשאיר חותם, שלא יהיה אפילו אחוז אחד שהזיכרון ידהה באיזה צורה או יעלם".

"לפיצול הלשון שלי אין הסבר הגיוני ומילולי"

 

אולם מה שהכניס את ונצ'ו לקטגוריית הזן הנדיר בישראל, היה הדבר הבא אותו החליט לעשות- פיצול הלשון. ככל הידוע לונצ'ו, הוא אחד מתוך שבעה אנשים בלבד בישראל, שהלשון שלהם מפוצלת.

 

עדיין ללא קעקועים או פירסינג, כשבועיים שלושה אחרי שעשה את צילוק האלמנה השחורה, הלך ונצ'ו לפצל את הלשון. הוא הגיע אל פיצול הלשון שלו בארץ, בשיטת ה"חבר מכיר חבר". כשעשה את הצילוק הוא דיבר עם המצלק שלו על האופציה של פיצול הלשון, וזה הפנה אותו לבחור שהוא מכיר אישית. התענוג הדו לשוני של ונצ'ו עלה לו 1,000 ₪, סכום הדומה למחירי עלות פיצול הלשון בחו"ל.

 

"פיצול הלשון היה קצת יותר מסובך מהצילוק, כי זה באמת משהו ממש מפחיד. אני לא אוהב שמתעסקים לי בפה.  רופאי שיניים זה משהו שממש מעצבן אותי. לא ידעתי למה לצפות כי זה כאב שאף פעם לא עברתי אותו. הרי לשון זה משהו שאפילו אם את בטעות נותנת לו ביס, זה ממש כואב. עשיתי את הפיצול עם הרדמה, אבל היא גם ככה החזיקה בערך ארבע דקות. זה נטו בשביל שהאומן יספיק לחתוך את הלשון, בלי שתזיז לו אותה".

ונצ'ו לאחר הצילוק: " צילוק על הגוף זה בערך כמו צילוק בנפש". צילום: אוסף פרטי

הפיצול עצמו לא כל כך כאב לונצ'ו כמו שתפירת צדדי הלשון לחוד כאבה. לדבריו מדובר בדבר הכואב ביותר שעשה בגופו עד כה.

 

"לפיצול של הלשון שלי אין לי הסבר הגיוני ומילולי, זה פשוט משהו שהרגשתי צורך לעשות. זה משהו יחסית מאוד נפוץ בחו"ל, אבל לא 

בארץ. אם תנסי לברר פה על פיצול לשון ידעו על מה את מדברת, אבל אף אחד לא יוכל להפנות אותך באמת לבן אדם שיעשה את זה. לדעתי זה לא יקר, לעשות ניתוח פלסטי אצל רופא יעלה איזה 5,000 ₪. אני לא רואה שום הבדל בין ללכת ולשים זוג ציצים מזויפים לבין לפצל את הלשון. אתה בא, משלם על משהו שאתה רוצה, וזהו".

 

אחת השאלות היותר מעניינות בתחום אומנויות הגוף היא שאלת האמן עצמו. רבים נוטים להפנות את האצבע האומנותית אל מי שגופו השתנה, והמקעקע / מפצל / מצלק נתפס בתור הכלי להנצחת האומנות. אולם ונצ'ו רואה זאת בתור יצירה משותפת של בעל הרעיון שמקריב את גופו ובעל הטכניקה שמיישם זאת.

 

"בקטע הזה, לדעתי המקעקע הוא אומן בפני עצמו. כל מהות הבודי מודס זה משהו שבעצם לוקח את הלקוח ואת האומן, ומשלב מהם משהו ביחד. המקעקע לא יכול להיות אומן אם אין לו על מה לקעקע. לדעתי זה מן צוות כזה שמשלים אומנות אחת. מקעקע, מצלק, מחורר לא יכול להיות שלם בלי הלקוח שיש לו, בלי הלקוח שהוא יעבוד עליו בעצם. ".

 

במילים אחרות: כשונצ'ו בוחר מה לעשות, הוא גם בוחר מי האמן שיעשה לו את זה. בניגוד לקלות הדעת המיוחסת פעמים רבות לחלקים הפחות מוכרים בישראל של אומנות הגוף, מדובר בתהליך מקדים שקול ורציני. הכימיה בין הלקוח לאמן והניסיון של האמן, מהווים גורם מכריע להתהוותה של האומנות.

 

"אחד הדברים הכי חשובים לדעתי זה להיות עם אומן שנוח לך איתו. כי זה לא משהו שלוקח עשר דקות, זה יכול לקחת גם כמה שעות טובות. ואם אתה נמצא עם בן אדם שלא נעים לך להיות איתו כמה שעות טובות, אתה לא תהנה אפילו מהחוויה. ויש בזה חוויה מאוד כיפית, מאוד מעניינת, אדרנלין מסוים, אז אתה חייב לבחור את האומן שלך. בעיקרון בכל התחום הזה של השתלות וחיתוכים ופיצולים  צריך להיות לך הרבה אמון בבן אדם שעושה לך את זה. חייבים לסמוך על מי שעושה את זה. בחרתי את האנשים שעשו לי את הדברים שלי מאוד בקפידה. כל בן אדם שעשה לי משהו על הגוף הלכתי ונפגשתי איתו לפני זה. דיברתי איתו, שאלתי אותו איך הוא עובד, בדקתי עבודות שלו, וראיתי אם המקום סטרילי. חייבים לחשוב על הכל, שלא תהיה פדיחה. באותו אופן אני יכול ללכת למרפאה כלשהי ולשאול על הרופאים שעובדים בתחום מסוים, כדי לבדוק מי יותר טוב. אני לא רואה שום הבדל בין לשאול ולבדוק איזה רופא יותר טוב, לבין לשאול ולבדוק איזה מקעקע או מפצל הוא טוב יותר".

פיצול הלשון של ונצ'ו. "פשוט משהו שהרגשתי צורך לעשות". צילום: אוסף פרטי

תלייה - הדבר הגדול הבא

 

ונצ'ו כאמור עשה הכל "הפוך". תחילה עשה את צילוק האלמנה השחורה, לאחריו המשיך לפיצול הלשון. רק משסיים עם אלו, התפנה ונצ'ו לתחום המוכר יותר של אומנות הגוף, הקעקועים והפירסינג. אולם נדמה שהקעקועים והפירסינג שעשה, היו רק הפוגה מרעננת לקראת הדבר הגדול הבא- "תלייה".

 

תלייה נעשית באמצעות חירור הגוף עם מחט והחדרת קרסים בחירורים. את הקרסים קושרים לחבלים, ובאמצעותם נתלים באוויר. התלייה היא דבר חד פעמי, ועושים אותה לרוב בשביל תמונות אומנותיות מיוחדות.

 

"יש מגוון אופציות לתלייה. כמובן שהתנוחה הראשונית שבוחרים לרוב היא "תליית ההתאבדות" (שדומה לתנוחת התלייה של חבל מסביב לצוואר). לרוב זה נעשה עם שניים או ארבע קרסים מאחורה בגב העליון. אומרים שהחוויה היא משהו בלתי יאומן, ושזה משהו שמשנה דברים בראש. צריך לדמיין את ההרגשה אחרי, שאפשר לעוף! אני מת להתלות כבר".

כעבור חפיסה שלמה של שוקולד, מספר כוסות ויטמינצ'יק והרבה סיגריות, הצליח ונצ'ו לשבור בעיני את הסטיגמות הרווחות ביותר על עולם שינויי הגוף ואומנות הגוף. סטיגמות כמו "הילד הרע", "האנרכיסט", "המטורף". בניגוד לכל מה שהייתי עשויה לחשוב עליו לפני שהכרנו, כל מה שראיתי מולי היה אדם נורמלי לחלוטין. לא הצלחתי להרגיש שאני נמצאת בחברת אדם "שונה" או "מוזר". ונצ'ו פשוט לא נתן לי את ההזדמנות לקטלג אותו במדור ה"משוגעים".

 

אז בניגוד לונצ'ו, אני לא ארוץ לפצל את הלשון שלי. אני גם לא אמהר לנעוץ קרסים אי שם בגבי, וסיליקון הוא בהחלט לא הבחירה המועדפת עלי. המקסימום שאני מרשה לעצמי נכון להיום, זה את הפירסינג הקטן בגבה הימנית. למען האמת כשונצ'ו התחיל לדבר על פורמט חדש של קעקועים בעיניים, כמעט ואיבדתי את קור רוחי. אבל יש בכל זאת משהו מלהיב ומסקרן בעולם הזה, משהו שמצליח להפגיש בין הפנטזיה למציאות. יהיו מי שיקראו לזה שיגעון, אבל בעיני מדובר בעיקר בקסם, וביכולת לשלב את הקסם הזה בחיי היום יום.

ונצ'ו בעת פיצול הלשון. צילום: אוסף פרטי

עוד כתבות בנושא

bottom of page