top of page

סצנת ה"בודי סספנשן" הגיעה לארץ לפני כעשור. מה שעלול להיראות לצופים מן הצד כפרוצדורה אכזרית וכואבת, טומן בחובו עבור אחרים התעלות גופנית וחוויה יוצאת דופן. הצטרפנו ל'תלייה" של דניאל כהן-דינר כדי להבין למה קרסים זה לא רק לדגים 

אופיר האוזמן ואניטה ביסטרוב

יום שבת. עשר וחצי בבוקר. מועדון ה"שפגאט" ברחוב נחלת בנימין בתל אביב. שתי דלתות כבדות מפרידות בין הרחוב לפנים המועדון. ריח הסיגריות והאלכוהול מליל אמש טרם התפוגגו. את פנינו מקבלות שתי בחורות, גופן מעוטר בקעקועים ושיערן קלוע לראסטות. בפנים המועדון מתגלים עוד מספר בחורים, גם הם נושאים על גופם סמלים שונים ונראה כי יקיצת הבוקר המוקדמת אינה טבעית להם.  

 

דניאל כהן-דינר (27), זו שלכבודה כולם התאספו, מופיעה אחרי כרבע שעה. בחורה רזה, על ראשה מתנוססת כרבולת מפוארת של ראסטות ופניה מעוטרות בעגילי פירסינג רבים. חיוורת קלות, ספק אם מטבעה או מהתרגשות. אחרי סבב זריז בין החברים היא ניגשת אלינו ומספרת שהתעוררה מוקדם, בעודה שותה את הקפה החמישי שלה מהבוקר "היום אני אנסה להרים מישהו. אחרים עשו את זה. אין סיבה שאני לא אצליח", היא אומרת.  

 

איך את מכינה את עצמך ל"תלייה"?
 

"הרבה אנשים מקשרים את זה לפגיעה עצמית. שמתי לב שהימים היחידים שאני מתייחסת לגוף שלי בצורה נכונה ויפה זה בימים לפני תלייה. אני מנסה לאכול יותר טוב ואפילו לא נוגעת בסיגריה. אני מנקה את הגוף ונותנת לו לנוח. מנסה להגיע לזה מתוך התנתקות מהלחצים ומהסידורים של היומיום. זה כמו במקדשים, שבהם המדרגות מיועדות להבדיל את המקום של הקודש מהחול".  

 

לאחר שיחה קלה דניאל מתפנה לטקס הכנה גופני. היא עושה מתיחות שלא היו מביישות נערת גומי, ספק אם בכדי להפיג את המתיחות הנפשית או הגופנית. נראה שהיא מכירה את הגוף שלה ולא ניגשת לזה בחוסר וודאות.

 

כהן-דינר, בוגרת תואר לצילום במכללת "מנשר", מסבירה שהטריגר לתחילת הלימודים, כמו גם הסקרנות לחקר הגוף, התפתחו בעקבות הרצאה על אומנות הגוף בה נכחה שלוותה בסרטון של אמנית המיצג, מרינה אברמוביץ'.

   מתכוננת. צילום: אניטה ביסטרוב

 

את הרומן עם הקרסים היא החלה לפני כשלוש שנים, כשיצאה עם מקעקעת מתוך הסצנה. "היא נתלתה בשלב מסוים. לא הלכתי איתה כי היא ביקשה ללכת לבד, וכשהיא חזרה היא הסתובבה יומיים בהיי כמו איזה תרנגולת עם חזה מתוח. זה הדהים אותי". לקחו שנתיים עד שהחליטה גם היא להיתלות. "לילה אחד, בסביבות השעה שתיים-עשרה, התקשרתי ללירון מצוות "SuicideTeam" (צוות "בודי סספנשיין"), וביקשתי שיתלה אותי מחר". הוא מצידו הסכים בשמחה וזאת הייתה הפעם הראשונה שנתלתה.

 

בינתיים מתחילים חבלי התלייה להימתח וצוות התליות בודק את עמידות קורת התקרה.  רוכב אופניים חוצה את הרחוב ומציץ מבעד לחלון פנימה. מספר דקות לאחר מכן נכנס ניקולס קסקלר-מרקיז, מחליף כמה מילים עם הנוכחים ופוצח במתיחות גם כן. הוא מתחיל לפשוט את בגדיו לאיטו ונמסר לידי המאפרת. דניאל היא הבאה בתור. כעבור שעה, הודות למנה נדיבה של אבקת איפור לבנה, השניים זוכים למראה של פסלים, מה שעתיד להקנות אפקט אומנותי ודרמטי למופע.

         כהן-דינר וקסקלר-מרקיז. צילום: אניטה ביסטרוב

 

איך את מכירה את ניקולס ולמה בחרת בו להיות הנתלה שלך?

 

"למעשה, זה בחור שאני לא מכירה. פגשתי אותו פעם אחת ואני יודעת עליו ממש מעט. ההחלטה הייתה לקחת מישהו שהוא זר לי. תמיד עניין אותי ליצור אינטימיות מהר ולראות באמת מה מתרחש שם. אינטימיות עם מישהו שאתה לא מכיר זה לא משהו יומיומי, זה לא משהו שקורה לכולם או שכולם מסוגלים להגיע אליו. אני רוצה לנסות להכניס את זה לתוך האומנות שלי.

 

"ההחלטה להרים מישהו נפלה פתאום. היה לי מאוד חשוב שזה יהיה אדם שיכול יהיה לענות לי עם הגוף שלו כי אני לא אוהבת לדבר ולא ממש יכולה לעשות זאת כשאני תוך כדי תלייה. ניקולס עובד עם הגוף, הוא אומן, מדריך אומנויות לחימה וגם השתתף באחת מהעבודות של רוני הלר, כוריאוגרפית ורקדנית. ידעתי שיש סיכוי מאוד טוב שזה יצליח בלי שנעשה חזרות".

 

כהן-דינר פגשה את קסקלר-מרקיז בפעם הראשונה כחודש וחצי לפני התלייה, ומאז לא ראתה אותו. היא מודה שקיבלה החלטה, שהוא לא היה מודע אליה, לא לפגוש אותו עד יום התלייה. "לא רציתי שתיווצר עוד אינטראקציה בינינו. כשדיברתי אתו על זה, אחרי שהוא הסכים להיות זה שאני מרימה, אמרתי לו שאני רוצה לתת לדברים לקרות ולא לדבר עליהם". ליום התלייה הגיע לחוץ וביקש עוד פרטים, הוא התקשה להבין כיצד בחורה צנומה כמוה תרים אחד כמוהו באוויר. "הסברתי לו שכל תהליך התלייה מתבצע לאט ושלא ידאג. שלא אצטרך את השרירים בשביל להרים אותו, אלא רק את הסיבולת".

 

"הרגשתי שהעור הולך להיקרע"

על שולחן הטיפולים. צילום: אניטה ביסטרוב

 

היא נשכבת על מיטת הטיפולים, שמזכירה בצורתה שולחן ניתוחים. הצוות עוטה מסכות פנים ירוקות וכפפות גומי כחולות. היא מפקידה את עור גבה בידיהם ומוכנה להחדרת הקרסים. "יש מספר סוגי קרסים ונקודות שונות של תלייה. זה מקנה כל מיני אפשרויות, וכל מי שנתלה יותר מפעם אחת מתחיל להבין מה נוח לו. אני מעדיפה להיתלות מהגב עם הקרסים הקטנות יותר, שמוכנסות בצורה אנכית ותופסות שם פחות מקום. הן נותנות לי יותר חופש תנועה". מנגד, היא מבהירה שהקרסים הקטנות לא מאפשרות להרים עוד אדם.

צילום: אניטה ביסטרוב

ההיגיון אומר שאם נתלים מהעור - הוא נקרע. איך התגברת על הפחד?

 

"מפחדים מזה. אני הלכתי והצקתי לאנשים בצורה אובססיבית. הכי פחדתי מהחלק של הכנסת הקרסים. כשחושבים על זה בהיגיון זה נורא, כי מכניסים לך מחט בעובי של עמוד חשמל ומישהו מנסה לשכנע אותך שזה לא כואב, בערך כמו פירסינג. שאלתי הרבה אנשים וחיכיתי שמישהו יגיד לי שזה מזעזע. אני לא מאמינה כשאומרים לי שזה לא כואב וגם אף פעם לא נותנת את התשובה הזאת".

 

בתלייה הראשונה שלה היא פחדה מאוד. הדבר היחיד שעבר בראשה הוא לתפוס את הרגליים ולברוח משם. "כשהרימו אותי באוויר בפעם הראשונה, הלסת שלי נשמטה. הייתי בשוק אמיתי. זאת הייתה תחושה שלא הרגשתי קודם ואף אחד לא יכול היה להכין אותי אליה. הייתה מין הרגשה שהעור הולך להיקרע".  

 

סוג של מדיטציה

 

רחוב נחלת בנימין ריק ושמש רכה חודרת מבעד לשמשות. דניאל עולה לאט. היא מתנועעת על קצות האצבעות. מרקדת על רצפת העץ. טיפוף הרגליים שלה הוא כמו טקס מדיטטיבי שמכניס את הצופים לאווירה. "זה משהו שלמדתי לעשות וזה נושק גם לנושאים אחרים. למשל אוטיסטים כשהם מרגיעים את עצמם, הם עושים את התנועה הזאת. גם אצל אנשים באבל אפשר לראות אותה לפעמים. זו תנועה רפטטיבית שמכניסה אותך למקום רגוע יותר. לא יודעת בדיוק איך זה קורה , אבל זה משפיע".

 

"לוקח לי הרבה זמן לעלות - זה לא שאני עולה, ישר מציף אותי אדרנלין ואני עפה. בהתחלה זה מאוד כואב. אני נמצאת במקום כל כך מרוכז ולא ממש מזהה את השלבים שאני עוברת, אבל מגיע השלב שזה נהיה פחות העניין. הכאב נשאר אותו כאב פחות או יותר, אבל יש משהו שעולה עליו. אני מאוד לא רוחנית, אבל אני לא יכולה להגיד שזה לא דומה לכל מה ששמעתי על מדיטציות".

"בהתחלה זה מאוד כואב". צילום: אניטה ביסטרוב

 

לירון מור (26) מצוות "Suicide Team", הוא האיש שבו כהן-דינר נותנת את אמונה. הבחירה בו נבעה מתוך הצורך שלה במישהו קומוניקטיבי שידבר איתה בזמן שהיא תלויה באוויר. "אני לא יכולה להישאר לבד כשאני שם ולירון נותן לי להרגיש שהוא ממש איתי, קורא לי דניאלי והופך להיות כמעט אבהי", היא אומרת.

פרפורמנס: דניאל כהן-דינר. תליות: צוות "Suicide Team". וידאו: עמית עיני

 

היא משלשלת את רגליה באיטיות בחזרה אל הרצפה, נוגעת לא נוגעת. דמעות של התרגשות זולגות מעיניה. מור משחרר את החבל בעדינות ובמיומנות של אמן מריונטות רגיש ומנוסה. "הייתה לי סוג של אופוריה אבל היא לא הייתה בנוטים גבוהים. התלייה הייתה הרבה יותר שקטה מהרגיל, ורמת הריכוז שהייתי צריכה להגיע אליה הייתה ממש קשה. מתחתי את הגבולות ותוך כדי התעייפתי. הוא (מור ע"ע) מאוד עזר לי לעלות".

 

הייתה אינטימיות רבה במהלך התלייה. חשת בזה? 

 

"בטח. מיד היה לי נוח לגעת בניקולס, כאילו אנחנו בני זוג. יש משהו בפרפורמנס שמאפשר את הנוחות הזאת באופן לא הגיוני. הוא הכיל את זה מאוד יפה וענה לי עם הגוף. כשהרמתי אותו בפעם השנייה, בלי לחשוב יותר מדי, אמרתי לו שזה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים שלי והתחלתי לדמוע. זה היה מין רגע כזה שהרגשתי שאני יכולה לאהוב כל אחד".

                                            צילום: אניטה ביסטרוב

 

בזמן המופע היו עוברי אורח שהציצו מבעד לחלונות, את משאירה את הדלת פתוחה לסקרנים?  

 

"כל מי שמסתכל עליי במבט חטוף, הדבר הראשון שהוא אומר זה שאני אקסביציוניסטית. אני בסך הכל משאירה חריץ ומזמינה לבוא לראות, לא עושה דווקא. אני חושבת שהדרך לתת הכי הרבה מעצמך היא להיחשף איכשהו, להיפצע מול אנשים. עבורי אין דרך אחרת לעשות אומנות.

 

"אחד הדברים שאני הכי אוהבת בתחום הזה, הוא שמאוד בקלות אפשר להתחבר לקהל ממקום שלא הצלחתי להגיע אליו בשום צורה אחרת".

 

כהן-דינר רוצה לקחת את ה"בודי סספנשן" שלב אחד קדימה. כשחמש תליות מאחוריה, היא מרגישה שניצלה את המקסימום ומוכנה לנסות דברים חדשים. בין היתר היא שוקלת להצטרף לאחת מהקבוצות שעושות תליות בעולם. "המשתתפים מרוויחים מזה כסף, זה החלום של כל אמן להצליח להתפרנס גם מהאמנות ולא להתעסק כל היום בעבודות שחורות. חייבים סוג של שקט ויכולת להתמסר בלי שיושבים לך על הגב כל מיני דברים".

                                             צוות "Suicide Team" והנתלים. צילום: אניטה ביסטרוב

עוד כתבות בנושא

bottom of page