top of page

בעוד אלפי אנשים יוצאים לרחובות ומפגינים לתמיכה באג'נדה שלהם, חברי תנועת 269 בחרו במחאה שתתנוסס על גופם באופן מתמיד וקעקעו מספרים על זרועם. המטרה? לעורר את התודעה לשואת בעלי החיים 

אופיר האוזמן ואניטה ביסטרוב

דרום תל אביב. השעה תשע בערב. המולת המסגריות ברחוב יצחק שדה דעכה זה מכבר וחיי הלילה מתעוררים לאיטם. בניין מספר 32 מסרב להיחשף בחושך העירוני, כשלפתע מרפסת בעלת אופי מסדרוני מתגלה בפינת הרחוב והאור מהבהב בקיצה כמו מגדלור. מוסיקת פופ קלה בוקעת ממועדון ה"קורו" והאורחים מצטברים לאיטם בנינוחות האופיינית לאמצע השבוע. 

 

פסיעה במעלה המדרגות מובילה לחדר שטוף אור פלורסנטי בוהק וחושפת את סיבת ההתקהלות - על הקיר הנגדי תלויה תמונתו של עגל בצבעי שחור ולבן. "כולנו 269" מכריז השלט באנגלית, או במילים אחרות - ברוכים הבאים לאירוע של תנועת 269life לשחרור בעלי חיים. 

"כולנו 269". צילום: אניטה ביסטרוב

זו אינה הפעם הראשונה בה מתכנסים חברי התנועה, שהוקמה לפני מספר חודשים בארץ, סחפה איתה אלפי פעילים ויצרה תאי פעילות ברחבי העולם, כדי להביע את מחאתם כנגד ניצול בעלי החיים - בפעם הקודמת קיימו חברי הארגון מיצג המוני בכיכר רבין בו התקעקעו חלק מהמשתתפים במספר 269, מספרו של העגל המסמל את המאבק. "מיצג הקעקועים בכיכר היה מאוד מרשים והתקעקעו שם עשרים ושמונה איש", אומרת טל גלבוע (35), פעילה מרכזית בתנועה. "האירוע יצר גל מטורף בעולם והיום אנחנו חוגגים את אלף המתקעקעים והנצרבים בעולם". 

האמה של גלבוע. צילום: אניטה ביסטרוב

חברי הארגון לא מסתפקים בבחירת הקעקוע, ואף מעודדים לקעקע אותו על האמה. "השאיפה שלנו הייתה שאנשים יקעקעו את המספר על היד מהבחינה שזה כלי הסברתי חזק מאוד ומשמש כסימן לשואת בעלי החיים", אומרת גלבוע. עם זאת, בין המשתתפים באירוע ובין המתקעקעים החדשים נכחו רבים שבחרו לקעקע את המספר על חלקי גוף אחרים. "האמת שזה די מדהים, אבל לרוב האנשים מאוד חשוב שזה יהיה במקום בולט", מציינת נעמה בר-יוסף (39), המקעקעת הרשמית של התנועה. "אני חושבת שהמטרה של הקעקוע הזה היא לעורר דיון" היא מוסיפה. 

 

גלבוע מחזקת את דבריה של בר-יוסף וטוענת שהקעקוע מאלץ את האדם הנושא אותו לתת הסבר, וכיאה לאחת ממובילות התנועה גם היא נושאת את קעקוע המספר על האמה הימנית. היא אף מתהדרת בקעקועים נוספים המסגירים את האג'נדה הטבעונית בה היא מחזיקה; על גבה מתנוסס קעקוע של "VEGAN" באותיות גדולות, ומתחתיו אחד ממשפטיו המפורסמים של אלברט איינשטיין לפיו העולם יוחרב לא על-ידי אלו שעושים עוולות, אם כי על-ידי אלו שצופים בהם מהצד ואינם עושים דבר. את הקעקוע עשתה אחרי שלושה חודשים של טבעונות, כשהבינה שזה לכל החיים. גם הירך השמאלית שלה מעוטרת בקעקוע נוסף המסמל את שחרור בעלי החיים. 

הקעקועים של גלבוע. צילום: אניטה ביסטרוב

"המטרה שלנו היא להראות שכל אחד יכול להיות 269 וכל אחד יכול להיות אקטיביסט", אומרת גלבוע. היא אינה שוללת את העניין ההסברתי, אך טוענת שבדרך פעולה זו המסר מועבר בצורה יעילה יותר. לדבריה מצטרפת דאב (18) מהישוב קציר, שאת דרכה הטבעונית החלה כשהייתה בת 14. "הייתי מקעקעת את המספר גם אם האירוע לא היה מתקיים", היא אומרת ומציגה בפנינו את הקעקוע הטרי שעל זרועה.

דאב תחת המחט של בר-יוסף. צילום: אניטה ביסטרוב

בחברה בה צלקות השואה עדיין צרובות בזיכרון, הבחירה בקעקוע של מספר מעורר מחלוקת. "פעם ראשונה שעשינו את זה הייתה בתקופה שנכדים התחילו לקעקע את המספרים של הסבים שלהם מהשואה. היו כאלה שממש הזדעזעו מההשוואה. אנחנו הורגלנו לחיות בחברה שלא שואלים בה שאלות. לאכול בשר זה לא משהו שעוצרים לחשוב עליו, ופתאום נחשפים לאמת המזעזעת. גם כאן זה צאן לטבח. באמת שאין שום הבדל", אומרת בר-יוסף.

 

את חושבת שיום אחד תקעקעי את המספר הזה על עצמך?

 

"ביום שיהיו לי את הכוחות להיות טבעונית, אז כן. אני חיה בבית עם בעל ושני בנים שאני לא רואה אותם עוברים צד. אז זה גם מאוד מקשה עלי אם כי זה לא תירוץ, אבל אני כנראה עדיין לא במוכנות הזאת". 

שעת הלילה המאוחרת מתחילה לתת את אותותיה, ובאי המקום מתפזרים להם לאיטם כשעל גופם מתנוסס לו קעקוע חדש. צלחות האוכל הריקות והמוזיקה שנחלשה לה בינתיים מרמזים אף הם על סיומו של הערב, וגלבוע מלווה את היוצאים בחיוך רחב ובברכת תודה. אלף מקועקעים וצרובים של 269 הוא הישג חסר תקדים בכל קנה מידה, הוכחה למחויבות ולרצונם לחולל שינוי בעולם. 

לא עוזבים בלי קעקוע. צילום: אניטה ביסטרוב

עוד כתבות בנושא

bottom of page